Få Kierkegaard-syndromet i ørerne

200-året for Søren Kierkegaards fødsel er baggrunden for en ny Radiodrama-serie fra DR, som får premiere den 15. maj på P1 og også kan lyttet på nettet.

Nikolaj Kopernikus har hovedrollen som Søren i 'Kierkegaard-syndromet'. Trine Appel spiller Regine, og Lars Brygmann er Konstantin. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

I serien føres Søren Kierkegaards filosofi og tankesæt op i nutiden med fortællingen om den succesrige webdesigner Sørens mentale sammenbrud og store eksistentielle krise.

I en søgen efter mening bliver Søren hovedkulds kastet gennem Kierkegaards forskellige tankesæt; det æstetiske, etiske og religiøse.

Reumert-vindende dramatiker

Serien er skrevet af den Reumertpris-vindende dramatiker Andreas Garfield. Han havde regnet med, at det ville blive en kompliceret udfordring at skabe dramatik over Kierkegaards komplekse filosofiske tanker, men:

”Så snart konceptet og præmissen var på plads, var det nærmest, som om teksten skrev sig selv. Selve historien er ikke original, men måden vi valgte at fortælle den på – gennem et Kierkegaardsk kalejdoskop – gjorde skrivearbejdet til en inspirerende, forfriskende og forbløffende let og sjov opgave; ganske modsat af det, jeg havde frygtet, det kunne blive.”

Nikolak Kopernikus som Søren

Søren – spillet af Nikolaj Kopernikus - er en veletableret, velholdt og velanset mand på 42. Hans kone Regine og deres børn elsker ham, hans og storebroren Wilhelms firma kører på fuldt blus. Søren er lykkelig.

Men en dag, midt i et vigtigt salgsmøde, bliver han ramt af et voldsomt angstanfald. Alt, hvad han har bygget sit liv på, er forløjet og meningsløst: Familien, karrieren, troen, forhåbningerne, hans plads i samfundet – og det er umuligt for ham at ryste den følelse og indsigt af sig. Det bliver klart for Søren, at hans eneste mulighed er at tage sit liv op til revision, uanset hvad konsekvenserne måtte blive.

Bryder med familie og arbejde

Opsat på at finde meningen med livet, bryder Søren med både familie og arbejde og indlogerer sig i en lejlighed i indre by. I nattelivet møder han Johannes og Konstantin, der eksisterer efter princippet: Lev hver dag, som var det den sidste, og elsk hver nat, som var det den første. Dagene, inden du skal dø, er tomhed, med mindre du fylder dem med lidenskabelige oplevelser.

Med denne nye livsindstilling kaster Søren sig ud i eskapader af fester, forførelser og forstillelser.

Men kedsomheden og tungsindet ligger som en konstant trussel, og uanset hvor mange oplevelser, Søren svælger i, bliver det sværere og sværere at holde melankolien på afstand. Bitterligt erkender han, at denne livsførelse, i kraft af dens nødvendige overfladiskhed, heller ikke bringer ham mening.

Men Søren kan ikke eksistere, før han har fundet svaret på de spørgsmål, der nager ham: Der må være en mening med livet, for ellers er der ingen mening med at leve det?

I radioen og på nettet

'Kierkegaard-syndromet' er instrueret af Thomas Bjerregaard Nielsen, som tidligere blandt andet har stået bag radiodrama-serien 'Kædereaktioner – en fantasi om Niels Bohr og atombomben'. I andre større roller kan blandt andet høres Søren Sætter-Lassen, Lars Brygmann og Trine Appel.

Første afsnit bliver sendt onsdag den 15. maj klokken 11.03 på P1 og kan også hentes som podcast på dr.dk/radiodrama og på Itunes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk