Fagbogklubben flygter fra sommeren og op til Indlandsisens kulde

I august måneds fagbog ’Skal vi krepere her som dyr?’ rejser J.P. Koch nemlig i 1912-1913 tværs over indlandsisen med tre mænd, seksten heste og én gårdhund

- I faldet slog jeg panden hårdt imod isvæggen og det sortnede for mine øjne. Jeg følte, at jeg var i færd med at miste bevidstheden, men strammede mig voldsomt op og tænkte: ’Du vil ikke besvime!’

Sådan skriver kaptajn Jens Peter Koch hårdkogt i sin dagbog om en af mange livstruende situationer, som han og hans hold af grønlandsfarere støder på under deres forskningsrejse over den grønlandske indlandsis.

Forfatter Jan O. Kongstad har samlet Koch og de andre mænds dagbøger, erindringer og fotos for at genskabe en unik og iskold historie om stålsatte viljer i en verden hvor menneskets love sættes ud af kraft til fordel for naturens.

Indlandsisens luner

Målet med ekspeditionen var at studere Grønlands indlandsis nøje.

På isen må man indrette sig efter naturens luner, og dette mærker både mænd og dyr, da i 1913 krydser den.

En for en kommer mændene slemt til skade. Ribben brækkes, fødder forstuves og hjerner rystes på tidspunkter, hvor kroppen i allerhøjeste grad har brug for at være fuldt funktionsdygtig. Men ekspeditionen må videre, for deres eneste chance for overlevelse er at nå vestkysten.

Et spor af død

Over isen trækker mændene et spor af død efter sig. Én for én dør hestene, indtil der kun er den stærke hingst Grauni tilbage.

Mændene fodrer ham med deres egne brødrationer, og trækker ham på slæden, når hans ben giver op. Men spørgsmålet er om dette er nok?

Læs med når Fagbogklubben læser 'Skal vi krepere her som dyr', eller hop direkte ind på litteratursiden.dk og deltag i debatten.

Facebook
Twitter