Februars bog: Testklubben jager på Goat Mountain

En søn, far og farfar er på jagt på Goat Mountain i Californien. Den 11-årige dreng skal træde ind i de voksnes rækker ved at skyde sin første buk og spise dens rå lever. Men noget går grueligt galt i David Vanns 'Goat Mountain', som er februars bog i Testklubben.

I år er temaet til Kbh Læser 'Mænd'. Derfor læser Testklubben i februar David Vanns 'Goat Mountain', hvor tre generationer af mænd er på jagt på Goat Mountain i Californien.

En weekend i 1978 er en 11-årig dreng på sin første bukkejagt på Goat Mountain sammen med sin far, farfar og farens ven. En overgangsrite mellem barn og voksen, hvor drengen skal skyde sin første buk og spise dens lever. En brutal men stolt familietradition.

Vold er et livsvilkår for mændene, omgangsformen er rå, og spillereglerne har deres egen nådesløse logik.

Er volden et urinstinkt, der skal sikre artens overlevelse? Hvem bestemmer, hvornår - og hvad - mennesker må dræbe? Det er den slags tanker, der melder sig, når man læser månedens Testklub-bog, 'Goat Mountain' af David Vann.

Den eskalerende voldsspiral

På bjerget opdager mændene en krybskytte, der jager på deres land. Faren lader drengen kigge på ham gennem sigtet på sin riffel. En bevægelse, drengen trykker på aftrækkeren, og krybskytten bliver dræbt.

Mændene har nu et lig og et drab, de skal forholde sig til. Faren vil ét, farfaren noget andet, og drengen selv har en foruroligende følelesmæssig distance til det, han netop har gjort.

Han er optaget af at få skudt sin første buk, og jagtweekenden fortsætter. Men mændene på bjerget mister langsomt kontrollen med begivenhederne og hinanden i en eskalerende voldsspiral.

Vær selv med i debatten

David Vann trækker på flot og afskyelig vis parallellerne op mellem drabet på manden og drabet på bukkene. 'Goat Mountain' er ikke en nem bog.

Den er grum og grundvoldsrystende, og der er nok at tage fat på og diskutere, så gå endelig ind på online-læseklubben på litteratursiden.dk og vær med i debatten. Du kan også læse om David Vanns forfatterskab på forfatterweb.dk.

Hvis du ikke har fået nok grusomhed, så handlede Skønlitteratur på P1 den 13. januar netop om modbydelighedens litteratur. Du kan streame programmet lige her.

Den københavnske litteraturfestival KBH Læser har i år temaet 'Mænd', og derfor læser vi i Testklubben 'Goat Mountain' som passer ind i det tema. KBH læser løber fra 26. februar til 6. marts, og du kan læse mere på festivallens hjemmeside.