Fem anbefalinger: Når hjerter knuses i litteraturen

Kærlighed kan være magisk og vare evigt, men den kan også slå revner eller ligefrem forsvinde. DR3 har fokus på kærestesorg, og derfor har DR Læseklubberne bedt fem bogelskere anbefale bøger til og om knuste hjerter.

Hjerte rimer på smerte, og der er sagt og skrevet meget om kærestesorg. Her giver fem bogelskere deres bud på gode bøger om knuste hjerter. (Foto: Nana Kira Schrøder Rafn)

Kroppen gør ondt, tårekanalerne er på overarbejde, og verden syner i det hele taget lidt mere sort og ubarmhjertig. Man er gået fra eufori og flaksende sommerfugle i maven til at sidde med stykkerne af et knust hjerte. Med andre ord er man blevet ramt af kærestesorg.

DR3 har fokus på netop kærestesorg, og fordi kærestesorg også er et yndet og tilbagevendende emne i litteraturen, har vi i DR Læseklubberne bedt fem bogelskere give deres anbefalinger af bøger om kærestesorg. Du behøver heldigvis ikke selv være ramt af kærestesorg for at læse med, men hvem ved - måske er der en bog eller to iblandt, der kan hjælpe med at hele eventuelle knuste hjerter?

'Hvis jeg bliver' og 'Da hun forsvandt' af Gayle Forman

- De to bøger (del af samme serie, red.) indeholder fyldige karakterer, der skiller sig ud og er forskellige på hver deres måde, så chancen for at man identificerer sig med mindst én af dem er ret stor.

De er begge bøger, hvor man griner, græder og til tider kan føle karakterernes frustrationer i forhold til de svære valg omkring livet og kærligheden. De er hjertevarmende (og hjerteknusende), tankevækkende, og selvom de måske gør ondt, så får man også tildelt små plastre indimellem.

Anbefalet af Rikke S. F. Simonsen, studerer Litteraturvidenskab og bogblogger på Flyvmedmig.dk.

'Kære dumme døde Vik' af Caroline Ørsum

- Selma har overlevet et biluheld, hvor hendes kæreste døde. Men en ting er at savne ham, noget andet er at lige før ulykken skete var de muligvis ved at slå op - og muligvis på grund af en anden pige?

Selmas hjerte er knust, og der er så mange ting, hun ikke kan få svar på, fordi den eneste, der kendte svarerne er død. Bogen handler om at komme videre, om tilgivelse, og om kærlighed der overlever tragedier.

Anbefalet af Kathrine Bach Pachniuk, bibliotekar og bogblogger på Bibliotekattens Bøger.

'Brugstyveri' af Lena Andersson

(© Batzer & Co)

- Den intellektuelle Ester forelsker sig i kunstneren Hugo og går fra sin mand. Hun tror på kærligheden til Hugo, men bliver gang på gang skuffet og må lide og længes.

Lena Andersson skildrer med kuldslået smerte og sproglig præcision, hvordan kærlighed gør blind, og hvordan den, der elsker mest, også bliver den mest sårbare.

Anbefalet af Lars Handesten, skribent, litteraturkritiker, litteraturforsker og lektor ved Syddansk Universitet.

'Hvad hjertet ved' af Jessi Kirby

- Det er en bog om tab, håb og om at give sig selv lov til at komme videre. Den arbejder med ret tunge emner, og jeg elskede især, hvordan den til tider var virkelig hjerteskærende, men samtidig også gav så meget håb. Det er en bog, der fik mig gennem hele følelsesregistret med både smil, glæde og gråd.

Jeg elskede, hvordan den fortæller om, at selvom man har mistet sin eneste ene, så er der stadig mulighed for at møde og forelske sig i sin eneste anden.

Anbefalet af Simone Hagemann, studerer Informationsvidenskab og kulturformidling, bogblogger på Boghjoernet.dk.

'På sporet af den tabte tid' af Marcel Proust

(© Multivers)

- Blandt meget andet er denne lange roman også en litterær undersøgelse af kærlighedens, jalousiens og kærlighedssorgens psykologi. Ikke til at tude, men til at tænke over.

Dertil kommer, at hvis man får læst sig igennem alle 13 bind, så er der om ikke andet garanteret gået så lang tid, at kærestesorgen er drevet over.

Anbefalet af Kasper Håkansson, bogblogger på K's bognoter.

Kærestesorg på DR3

I forbindelse med at DR3 sætter fokus på kærestesorg, kan du se en række programmer om ulykkelige hjerter. Bl.a. kan du i reportageserien 'Hjertestop' følge en gruppe mennesker midt i kærestesorgens følelseskaos, og i 'Det store tudeshow', som laves i samarbejde med P7 og dr.dk, sættes der fokus på break-up-sange.

Lige her kan du frem til den 9. december se den første udsendelse af 'Hjertestop'.

God fornøjelse med både bøger og programmer - og frem med lommetørklædet!