Forfatter Sarah Engell giver Thomas Skov 5 gode råd: Sådan skaber du en fortællerstemme

Thomas Skov er ved at skrive en ungdomsbog med unge fra hele landet. Her giver ungdomsforfatter Sarah Engell, der bl.a. har skrevet '21 måder at dø', ham fem gode råd til, hvordan han skaber en troværdig fortællerstemme.

Thomas Skov læser op fra ungdombogen til en mini-masterclass med forfatter Sarah Engell. (Foto: © Maria Brandt-Madsen)

Sarah Engell er ungdomsforfatter og har skrevet flere bøger, blandt andre '21 måder at dø' og aktuelle 'Hjertet er 1 organ' og en aften møder Thomas Skov hende i Dansk Forfatterforening. Her skal Sarah Engell nemlig guide de forfattere, der er mødt op til en af foreningens faste skriveaftener.

Og Thomas Skov har fået lov til at lytte med, så han kan få hjælp til fortælleren i den ungdomsbog, han i løbet af efterået skriver med alle unge i hele Danmark. Her er Sarah Engells fem råd til Thomas Skov.

1. Du skal kende dine karakterers stemme

Fra start skal du gøre dig klart hvem, der fortæller historien og hvordan karakteren/karakterne gør det.

Alle forfattere har en 'råstemme'. Den kan du skrue på, sådan at karakterens stemme bliver mere eller mindre, det ene eller det andet. En optimistisk karakter taler måske i lange sætninger med mange sprælske udtryk, hvor en mere indelukket person taler i kortere sætninger og lukker samtaler. Her er kontraster vigtigt - det er fedt, hvis jeg siger en sætning, og du ved hvilken af dine karakterer, der taler.

2. Din karakter skal have drømme

Når din karakter har et mål eller nogle drømme, er det også noget, der påvirker fortællerstemmen. Drømmer den 'kaffe og kokain'-sælgende hovedkarakter om at få en stationcar og et hus på landet, er der langt til målet, og det gør noget ved ham. Har han overskud til at joke med det, eller hader han bare sit liv? Det hører også med til at finde karakterens grundtone.

3. Beskriv karakteren igennem handlinger

Generelt bør du undgå lange beskrivelser, det giver ophold i din historie. Det kan dog bruges dynamisk, hvis din karakter siger noget andet, end han eller hun lige har tænkt.

4. Glem at du skriver til unge mennesker

Jeg forsøger selv at glemme, at jeg skriver til unge. Jeg forholder mig til mine egne følelser. Desuden skal du passe på med at bruge slang, det bliver hurtigt gammelt. Hvis du alligevel bruger slang, så sørg for at gøre læseren opmærksom på, at du ved, det er gammelt.

En karakter kan for eksempel påpege, at det er totalt kikset stadig at sige 'nice'.

5. Eksperimentér med fortællerstemmen

Overvej hvordan form og indhold passer sammen. Kan der skrues på fortællerstemmen, så historien fremstår stærkere og mere helstøbt?

Prøv at skrive en scene med en helt anden fortællerstemme, og se hvad det gør ved karakteren eller historien, måske kan du bruge det til noget.