Forlægger: Erotisk litteratur har for meget fokus på forløsning

Hvad er de klassiske fælder, når man skriver erotisk litteratur? Og hvad tørster forlagsbranchen efter?

Den erotiske litteratur er ofte for udpenslende, specifik og forudsigelig. Jacob Søndergaard efterlyser mindre fokus på fysisk forløsning og mere på længsel.

"... og det føltes som engle, der sang, da de begge to kom på samme tid. Slut."

I erotisk litteratur går man stort set altid ned ad samme sti - den, der ender med fysisk forløsning.

Og er lige trivielt nok. Det mener i hvert fald redaktionschef på forlaget Rosinante, Jacob Søndergaard.

- I den mest platte del af spektret udfoldes et heteroseksuelt samleje efter en forudsigelig dramaturgi hen imod en udløsning, siger Jacob Søndergaard.

Alting ender med en orgasme

Han læser i kraft af sit job en del erotisk litteratur, en stor del af det inden det udkommer. Og stort set uden undtagelser ender det med en orgasme.

Det gælder faktisk ikke kun for begyndere - også ambitiøse og øvede forfattere har en ide om, at tingene skal gå op i en højere enhed på sidste side.

- Det behøver den erotiske litteratur efter min mening ikke altid at levere. Jeg kunne godt tænkte mig, at den erotiske tekst nogle gange forblev uforløst i læseren som en pirrende stemning eller en afventende fysisk tilstand.

Uforudsigelighed efterlyses

DR K har sat gang i en novellekonkurrence, og vi har derfor spurgt Jacob Søndergaard, hvad han synes, der burde være mere af i erotisk litteratur.

- Åbenhed. En cykeltur ned ad Nørrebrogade kan i åben forstand være erotisk, for tænk, hvad der mon venter i den anden ende, og tænk hvad man kan opleve på vejen: Stemninger, refleksioner, halvt bevidste erindringer, mangfoldige sanseindtryk, længsler og møder.

Jacob Søndergaard opfatter god erotisk litteratur som noget, der primært er skrevet for at vække et sanseligt begær hos læseren - og i virkeligheden handler god erotisk litteratur langt hen ad vejen om det samme, som al anden litteratur.

- Al slags læsning rummer vel en bevægelse, der minder om den erotiske: læseren drives frem i teksten, dvæler ved et ord eller en passage, giver betydning, modtager betydning, bevæges som i det seksuelle møde. Alt det skal erotisk litteratur også ville og kunne.

Meld dig ind i en af DR Læseklubberne via boksen øverst til højre. Så får du besked om konkurrencer, lydbøger og inspiration til, hvad du skal læse.