Giv os dine drømme...

... eller giv os bare en. I løbet af 2013 vil ti kendte forfattere skrive noveller inspireret af nattens drømme - måske din?

Har du en drøm, som vender tilbage nat efter nat? Så vil vi gerne høre om den. De indsendte drømme kan blive inspiration for forfattere, som skriver noveller på baggrund af dem. (© DR)

Nogle drømme kan man huske mange år efter den nat, de dukkede op. Andre glemmer man igen, så snart man har rejst sig fra sengen. Videnskaben anslår, at voksne mennesker drømmer 20 til 30 procent af den tid, de sover.

Nu er DR sammen med magasinet Ud & Se gået på jagt efter de tilbagevendende drømme. Dem, som kommer igen nat efter nat - måske i årevis eller måske i en bestemt periode af livet.

Forfattere skriver drømme-noveller

I løbet af året vil 10 kendte forfattere, bl.a. Erik Valeur, Ursula Andkjær Olsen og Svend Åge Madsen, gå på opdagelse blandt de indsendte drømme og hver lade sig inspirere til en novelle, som bliver trykt i Ud & Se.

DR er samtidig klar med et stort drømme-site, hvor du kan læse månedens novelle og høre den som lydpodcast. Og så er det ikke mindst her, du kan indsende din egen drøm og dermed måske opleve at få dine natlige drømmespinderier omsat til litteratur.

Stillede dej til hævning på hovedbanegården

Der er allerede nok af sære, sjove, besynderlige, uhyggelige, tankevækkende drømme at fordybe sig i.

En lyder f.eks.: "Jeg befinder mig på en gammel bondegård med sprossevinduer og dybe vindueskarme i staldbygningerne. På loftet i en staldlænge sidder jeg i gavlvinduet, helt inde i vindueskarmen og ser ud/ned på verden. Jeg er alene og kold og lukket inde - ikke bare i rummet men i selve vindueskarmen."

En anden, mere morsom af slagsen, lyder: "Drømte, at jeg skulle have gæster til morgenmad og derfor ville bage brød. Dejen stillede jeg til hævning under uret på Københavns Hovedbanegård natten over. Morgenen efter sov jeg over mig og hastede ind for at hente dejen - der var væk. En DSB-mand skældte mig ud for at have stillet dejen dér - og gik ned i hittegodskontoret og fandt den til mig med en formaning om aldrig at gøre det igen..."

Vær selv drømmetyder

dr.dk/drøm kan man ikke bare indsende sin egen tilbagevendende drøm - man kan også agere drømmetyder og kommentere de indsendte drømme, hvis man f.eks. har et bud på, hvad en bestemt drøm prøver at fortælle sin "ejer".

Drømme-novellerne er en fortsættelse af DRs samarbejde med Ud & Se fra sidste år, hvor forfattere skrev noveller inspireret af anonymt indsendte hemmeligheder. Over 5000 hemmeligheder blev i den forbindelse sendt ind til DR, og i slutningen af året udkom bogen 'Danskernes hemmeligheder' med udvalgte hemmeligheder fra forløbet.

Den første drømmenovelle er skrevet af Anna Grue, som især kendes for sine krimier om detektiven Dan Sommerdahl. Hendes novelle er ikke en krimi men derimod en fortælling om en kvinde, der drømmer at hendes mand er hende utro. Det fortæller hun ham - men det skulle hun måske ikke have gjort.

Anna Grues novelle kan læses i februar-nummeret af Ud & Se og samtidig downloades fra dr.dk/drøm.

Facebook
Twitter