Hans Hauge: 'Danmark'

Danmark er et sted, der er vokset frem i vores kollektive bevidsthed, skabt af komponister, digtere og kunstmalere, forklarer Hans Hauge i månedens Tænkepause 'Danmark'. Og forestillingen om vores land er alt afgørende for, at fx danske soldater er parat til at dø i Afganistan. Læs, lyt og diskuter bogen!

Bøgetræer og friske strande er ikke noget dansk i sig selv. Det er noget vi selv har gjort dem til - vi har lært at se naturen og historien med danske øjne.

I april måneds Tænkepause 'Danmark' forklarer forfatter Hans Hauge, hvordan vores forestillinger om Danmark og det særligt danske er vokset frem gennem tiden.

Det var romantikkens digtere og komponister, der i første omgang gjorde Danmark til en yndig kvinde. Og mens den danske pige altså var ung og blondt, blev den danske mand gennem kunsten og folkefortællingerne først til sømand, senere til bonde og arbejder.

Men hvad er det egentlig der definerer det danske? Det er svært præcist at pege på, men visse elementer som geografi, natur, madkultur og sprog, syntes alligevel at gå igen, når vi taler om det særligt danske.

FolkefjendenOgså fjendebilledet er en vigtig del af etableringen af nationalidentiteten, skriver Hauge. Intet dem - intet os. Først sloges vi med svenskerne, og senere blev Tyskland den svorne folkefjende. I dag er fjenden ikke en race eller nation, der truer vores geografiske grænser, men de kulturerer, der sætter sit aftryk på Danmark og dermed truer en bestemt foretilling om det danske.

Hauge ser også nærmere på hvordan både danskere og udlændinge har beskrevet den danske folkekarakter. Mens Brandes og Sigrid Undset beskriver danskerne som henholdsvis træge og forbeholdne og fodslæbende, beskriver den engelske forfatter Sacheverell Sitwell os, som "snefnug" i modsætning til vores naboer mod både nord og syd.

Om forfatteren

Hans Hauge er lektor i Æstetik og kommunikation på Aarhus Universitet. Ekspert i nordisk sprog og litteratur.

Du kan se Hans Hauge fortælle om bogen i Danskernes Akademi, hvis du følger linket under artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk