Hør jurydebatten: Derfor vinder Ida Jessen DR Romanprisen 2016

En lørdag i maj mødtes fem engagerede læsere i et studie i DR Byen. Sammen skulle de finde en vinder af DR Romanprisen 2016. Lyt med her og hør, hvorfor de valgte Ida Jessens roman 'En ny tid'.

En jury bestående af fem engagerede, dygtige og debatlystne læsere har valgt vinderen af DR Romanprisen 2016. (Foto: Julie Mørkeberg © Julie Mørkeberg DR)

- Det var næsten som om, du blev lidt rørt, da du nævnte hendes sprog, sagde vært Helle Solvang til Inger Larsen fra Romanklubben i Esbjerg.

Sammen med fire andre engagerede og grundige læsere var Inger Larsen en del af den jury, der ved en hemmelig debat i et studie i DR Byen skulle finde vinderen af DR Romanprisen 2016.

- Ja, normalt ville jeg nok hæfte mig mere ved historien, men der er noget smukt og afklaret i sproget, svarede Inger Larsen.

Det var Ida Jessens sprog i ’En ny tid’, der blev talt om. Og netop den roman blev halvanden times tid senere valgt som vinder af DR Romanprisen 2016.

Men først gennemgik juryen de tre romaner, der var med i finalen. Carsten Jensens ’Den første sten’, Ane Riels ’Harpiks’ og så altså Ida Jessens ’En ny tid’.

Bitterheden er som en lænestol

Det var altså især Ida Jessens sprog, juryen hæftede sig ved, da de talte om hendes bog. Jurymedlem fra Romanklubben i Middelfart, Ulla Hollænder sagde blandt andet:

- Jeg er fascineret af sproget. Sådan en sætning som ’Hvem skal minde mig om, hvad jeg skal mene’... Ida Jessen har mange af den slags små sætninger, og det er sådan nogle ting, som jeg tager ind.

Også juryens yngste medlem, Michael Frederiksen fra Odense havde eksempler:

- Hun beskriver bitterheden som en lænestol, man ikke kan komme op ad. Der er også et sted, hvor hun skriver, at enker næsten ikke siger noget til hinanden, men alligevel har en indforståethed, fordi de alle har mistet. Det synes jeg er rigtig godt beskrevet.

Tre bliver til to

I løbet af to debatrunder og afstemninger, skulle juryen finde den endelige vinder. Og de tre bøger blev vendt, drejet og diskuteret grundigt.

I playeren herunder kan du høre første del af juryens debat.

0:00

Carsten Jensens ’Den første sten’, som fik tredjepladsen, beskrev juryen som en pageturner om et vigtigt emne, der i sidste ende alligevel blev for actionpræget for nogle. Den blev stemt ud i første runde, og så var der altså to bøger tilbage.

I playeren herunder kan du høre anden og sidste del af juryens debat, hvor den endelige vinder findes.

0:00

Juryen var enige om, at Ane Riels 'Harpiks' er en bog, som forener kærlighed og angst på en helt særlig måde, men dele af juryen kaldte den også for surrealistisk og grotesk.

Tidløs og evigt gældende

Til gengæld havde juryen intet at udsætte på ’En ny tid’. Og da Helle Solvang efter en tæt afstemning – to stemmer var gået til Ida Jessen og to til Ane Riel – annoncerede Ida Jessen om vinder, var juryen derfor også tilfreds.

- Jeg føler mig så usandsynligt godt tilpas sammen med Ida Jessen. Det er helt utroligt, sagde Bjarne Nybo Jensen, og Birgit Schjællup fra Varde tilføjede.

- Den fungerer på flere planer. Den er tidløs og evigt gældende.

Mød juryen

I galleriet herunder kan du møde de fem jurymedlemmer.

  • Birgit Schjællerup er medlem af DR Romanklubben i Varde. Hun har boet mange år i Grønland, hvor hun har arbejdet i skolevæsenet. (Foto: Julie Mørkeberg © Julie Mørkeberg DR)
  • Bjarne Nybo Jensen er pensionist og glæder sig over at have masser af tid til at læse. Han har tidligere været medlem af en læseklub, men er det ikke på nuværende tidspunkt - men han har planer om at melde sig ind i en DR Romanklub efter juryens debat. (Foto: Julie Mørkeberg © Julie Mørkeberg DR)
  • Inger Larsen er med i DR Romanklubben i Esbjerg. For hende giver det at læse sammen med andre noget andet og særligt i forhold til at læse alene. (Foto: Julie Mørkeberg © Julie Mørkeberg DR)
  • Michael Frederiksen er med sine 20 år det yngste jurymedlem. Han er fra Odense og har en bogblog, hvor han diskuterer sine læseoplevelser med andre. (Foto: Julie Mørkeberg © Julie Mørkeberg DR)
  • Ulla Hollænder er DR Romanklub-medlem på biblioteket i Middelfart og har været det i flere år. (Foto: Julie Mørkeberg © Julie Mørkeberg DR)
1 / 5

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter