Husk hvad du drømmer

Anders Vogt, Matthew Wilson og Michael Rohde arbejder alle med drømme og deres betydning for mennesker. Du kan møde dem alle tre i P1-programmet 'Husk hvad du drømmer'.

Michael Rohde droppede en lovende karriere i et internationalt medicinalfirma. Nu forsker han i drømme ved Lunds Universitet og mener, at vores drømme er en nøgle til, hvem vi virkelig er og kan hjælpe os til at leve mere tilfredsstillende liv.

Du kan ikke røre dig. En dirrende, summende lyd fylder dit soveværelse, og du har en stærk følelse af at der er noget, eller nogen, i rummet.

Fænomenet søvnparalyse har skræmt mange mennesker. Det er en tilstand hvor kroppen er lammet, og hjernen er vågen, men drømmedelen af hjernen kan stadig være i gang. Man kan altså ligge med åbne øjne og se sit soveværelse, mens man hallucinerer, fordi hjernen stadig drømmer. Og hvad er det så man husker, når man vågner? En oplevelse? Eller en drøm?

Psykoterapeut Anders Vogt bruger drømme meget i sit arbejde, og fortæller om søvnparalyse i programmet.

Han kan se hvad rotter drømmer

Professor i neurovidenskab Matthew Wilson fra Massachusetts Institute of Technology, har rotter med indopererede elektroder i sit laboratorium. Elektroder er tyndere end et menneskehår, og sender signaler fra rotternes hjerne ind i en computer, der omdanner de elektroniske impulser til grafiske billeder. På den måde har Wilson opdaget at rotterne typisk drømmer om det de lige har lavet.

På drømmebillederne kan han se præcis hvor rotten drømmer den er, i den labyrint den hver dag løber rundt i. Matthew Wilson forsker i hukommelse og beskæftiger sig med drømme fordi han undersøger hvordan erindring kommer til udtryk gennem drømme, og hvilken betydning søvn og drømme har for, hvordan vores hukommelse skabes.

Drømmetolkeren

Michael Rohde droppede en lovende karriere i et internationalt medicinalfirma for at læse psykologi og blive drømmetolker. Hans mission er at afmystificere arbejdet med drømme og gøre det til en naturlig ting for alle at beskæftige sig med. Især vil han gerne have flere mænd på banen. Foreløbig er det mest kvinder, der interesserer sig for hvad deres drømme kan fortælle.

I en undersøgelse, der blev lavet på hospicer, blev de døende spurgt om der var noget de fortrød. Nogen svarede at de ville ønske at de havde udtrykt deres følelser for andre mennesker noget mere. Nogen, at de ville ønske de havde arbejdet noget mindre. Men det svar der forekom flest gange, var at man ville ønske man havde haft modet til at leve livet mere i overensstemmelse med den man var.

Den undersøgelse citerer Michael Rohde, når man spørger ham hvor han synes det er så vigtigt at arbejde med sine drømme. At her er chancen for at finde ud af, hvem man egentlig er, og hvad der føles rigtigt for en. Sådan som det skete for ham selv. Det var en drøm, der fortalte ham, at den fede løn og de store biler i det amerikanske medicinalfirma ikke var livet for ham.