I marts læser Fagbogklubben om fruentimmere, fattiglemmer og fattigrøve

Rejs med Fagbogklubben tilbage til slutningen af 1800-tallet hvor et vigtigt spadestik for ligestillingen blev stukket. Pia Fris Laneths bog '1915' handler nemlig om dengang, kvinder og tyende for første gang fik stemmeret.

I 1849 kom den første grundlov, men her var det reelt kun 14 procent af befolkningen, nemlig overklassens mænd, som fik politiske rettigheder. Kvinder, fæstebønder og tjenestefolk kunne stadig ikke bestemme noget som helst.

Pia Fris Laneth tager i månedens fagbog ‘1915’ denne problematik op, og sætter fokus på de kvinder og mænd som kæmpede en kolossal kamp for ligestilling mellem mand og kvinde, rig og fattig.

Det var både folk fra overklassen og underklassen, som kæmpede for ligestilling. Uanset samfundslag blev disse kvinder og mænd stemplet som revolutionære ballademagere, men for underklassen var konsekvenserne for oprøret alligevel større.

Marie vil have en kakkelovn

Tag for eksempel Marie Christensen som var den drivende kraft bag tjenestepigernes fagforening. Efter hun startede foreningen, blev det praktisk talt umuligt for hende at få et job som tjenestepige.

Hendes første spinkle krav til en tjenestepigestilling siger noget om, hvor hårdt det her job oprindeligt har været:

- Arbejdsdagen må ikke overskride tolv timer, og pigerne skulle have betaling for overarbejde. Desuden skal de have tilstrækkeligt nærende kost, eget værelse med kakkelovn, fri hver anden søndag og ret til at koge vand til te.

Kvindekamp eller klassekamp?

Men endnu værre var det måske for fattiglemmerne, som blev umyndiggjort, hvis de ikke kunne brødføde sig selv.

De blev tvunget væk fra deres hjem og på ‘kassen’, som var datidens slang for fattiggården. Og var man først ‘sat på kassen’, skyldte man fattighjælpen penge for opholdet og kunne aldrig blive myndig igen.

Pia Fris Laneth blander små fruentrimmer- og fattigrøvshistorier med større historiske begivenheder, og set med nutidens øjne er de udfordringer danskerne og Danmark dengang gik igennem uovertrufne.

Tag med tilbage til 1915 og diskuter kampen for ligestilling på litteratursiden.dk

Du kan også læse mere om Pia Fris Laneth på forfatterweb.dk

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve