Iben Mondrup anbefaler roman om subtil hævn

Iben Mondrup modtog DR Romanprisen 2015 for ’Godhavn’ om livet i den grønlandske by af samme navn. Nu anbefaler hun Henrik Pontoppidans grønlandsbog, ’Isbjørnen’, til DR Klassikerklubben.

DR Klassikerklubben har hævntema. Derfor anbefaler seks forfattere klassikere om hævn. I januar læser vi Henrik Pontoppidans 'Isbjørnen', anbefalet af Iben Mondrup. (Foto: Lizette Kabré)

Mennesket er i stand til at gøre mange gode gerninger, men i menneskets mørke kroge lurer også ondskab, vrede og hævn.

Siden august har DR Klassikkerklubben hver måned taget en bid af den søde, kolde hævn med forskellig hævnlitteratur. Fra bøger om hævnens psykologiske aspekt til den rendyrkede, overdrevne hævn.

I januar er turen kommet til den underspillede og subtile hævn, når vi læser Henrik Pontoppidans ’Isbjørnen’, anbefalet af forfatter Iben Mondrup.

Vær med i DR Læseklubberne

Er du vild med at læse?

Mangler du inspiration til din næste læseoplevelse eller et sted at dele dine oplevelser med andre, der har læst bogen?

Så ​meld dig til DR Læseklubberne, hvor vi hver måned læser og diskuterer en ny bog i hver af de fem klubber:

Romanklubben
Klassikerklubben
Testklubben
Krimiklubben
Fagbogklubben

​Du kan læse om de forskellige klubber her og melde dig ind her.

Mere end en romantiserende grønlandsbog

Første gang Iben Mondrup læste ’Isbjørnen’ blev hun irriteret. Hun tænkte, at her var endnu et stykke naivt, romantisk grønlandsfiktion skrevet af forfattere, som kommer udefra.

For nylig genlæste Iben Mondrup dog 'Isbjørnen', da hun skulle holde et foredrag om den i Pontoppidanselskabet, og pludselig åbnede bogen sig for hende på en ny måde.

- Bogen har undertitlen ’Et portræt’ og er først og fremmest en skildring af en kompleks og utilpasset person, nemlig præsten Thorkild Müller, og beretningen om, hvordan Müller, bedøvet af modgang og ydmygelse, omsider vågner op ’og kommer til sig selv’ i Pontoppidans Grønland, fortæller hun.

Eviggyldige spørgsmål

Ifølge Iben Mondrup bør man ikke snyde sig selv for at læse ’Isbjørnen’, for hun mener, at Henrik Pontoppidan er en fabelagtig fortæller, og at karakteren Thorkild Müller er værd at stifte bekendtskab med. Og så gør bogens temaer, at den stadig er aktuel.

- Romanen er også fortællingen om, hvordan identiteten kan forandre sig under nogle givne vilkår, siger Iben Mondrup og fortsætter:

- Spørgsmål om identitet og udvikling er vel eviggyldige, ikke mindst i dag hvor vi er så optagede af at søge at definere det særegent danske og meget ofte kommer til at gøre det i modstilling til ’noget andet’: Dem der er fremmede, dem der er anderledes, dem der ’ikke hører til’.

Hævnen hævner sig

Romanen behandler dog også andre temaer, som Iben Mondrup finder interessante, nemlig spørgsmålene om medløberi og hykleri.

- Da Müller vender hjem fra Grønland for at tilbringe sin alderdom i Danmark, mødes han af en præstestand, som føler sig udkonkurreret af hans popularitet og forhånet af hans noget uortodokse måde at bedrive præstegerning på, siger hun.

Vi skal ikke afsløre for meget her, men blot sige, at det hævner sig at lægge sig ud med denne præstestand. Hævnen går dog begge veje, og ifølge Iben Mondrup formår Thorkild Müller på subtil vis at tage den ultimative hævn.

Læs med

Er du enig med Iben Mondrup i, at Thorkild Müller tager den ultimative hævn? Vi hører meget gerne om din læseoplevelse med 'Isbjørnen' lige her.

Med januars anbefaling fra Iben Mondrup lukker DR Klassikerklubben for denne sæson, men den vender tilbage igen til efteråret. Indtil da kan du læse med i en af de andre klubber, f.eks. når vi smager på ny, god litteratur i Testklubben, tager på en uhyggelig tur rundt i Europa med Krimiklubben eller når Romanklubben læser de nominerede bøger til DR Romanprisen 2016.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve