Ida Jessen vinder DR Romanprisen 2016

DR Romanprisen 2016 går til Ida Jessen for romanen 'En ny tid'. Hun modtager prisen ved P1s Litteraturfestival på Dokk1 i Aarhus.

Ida Jessen vinder DR Romanprisen 2016 for 'En ny tid'. (Foto: www.miklosszabo.com)

DR Romanprisen 2016 går til forfatteren Ida Jessen for romanen 'En ny tid'. Det er netop blevet offentliggjort i programmet 'P1s Litteraturfestival' live fra Dokk1 i Aarhus.

Seks romaner blev nomineret i slutningen af 2015, og i det sidste halve år har DR Romanklubberne på biblioteker landet over læst og debatteret de nominerede bøger.

I maj stemte bibliotekernes læsekredse deres tre favoritter videre til finalen. Det var Carsten Jensens 'Den første sten', Ida Jessens 'En ny tid' og Ane Riels 'Harpiks'.

I sidste uge valgte en jury bestående af fem engagerede læsere så den endelig vinder ved en hemmelig debat og afstemning i DR Byen, og i dag offentliggøres det altså at Ida Jessen vinder DR Romanprisen 2016 for ’En ny tid’

Hos Ida Jessen er man med

I ’En ny tid’ ankommer den unge frøken Høy til Thyregod, en lille landsby på den jyske hede. Vi er i starten af det 20. århundrede, og frøken Høy skal være friskolelærerinde. Det skriver hun om i sin dagbog.

Og så går der ellers 20 år, inden frøken Høy – nu fru Bagge – skriver i dagbogen igen. I mellemtiden er hun nemlig blevet gift med distriktslæge Vigand Bagge, som nu ligger for døden.

- Det er en meget smuk roman og et meget smukt kvindeportræt af fru Bagge, og hvordan hun formår at leve videre og finde sig selv efter sin mands død, forklarer jurymedlem Michael Frederiksen, der ligesom de øvrige jurymedlemmer også fremhæver Ida Jessens smukke sprog og evne til at skabe indlevelse.

- Det er ligesom, man er der selv. Hos Ida Jessen går man ved siden af Fru Bagge. Man er med, fortæller jurymedlem Bjarne Nybo Jensen.

Kåret live i P1

Kåringen af Ida Jessen fandt sted i programmet P1s Litteraturfestival, som blev sendt live fra Dokk1 i Aarhus lørdag den 4. juni.

På scenen fik Ida Jessen overrakt prisen af sidste års vinder Iben Mondrup, som vandt for romanen ’Godhavn’.

Kåre V. Poulsen, som er redaktionsleder på DR Kultur og leder af DRs Læseklubber, siger om vinderromanen ’En ny tid’:

- De romaner, der er nomineret til DR Romanprisen siger ofte noget om den tid, vi befinder os i politisk, kulturelt og menneskeligt. Ida Jessens 'En ny tid' foregår i sidste århundrede, men emner som fællesskab og fremdrift er mindst ligeså aktuelle i dag.

Kåre V. Poulsen har sammen med Lise Vandborg, som er redaktionschef på litteratursiden.dk, udvalgt de seks nominerede bøger blandt sidste års danske udgivelser.

Men det er altså læserne, der i sidste ende har valgt den endelige vinder, og som giver DR Romanprisen 2016 til Ida Jessen for ’En ny tid’.

- Det er tidsbillede, den foregår for 100 år siden. Men i al sin stilhed er den tidløs, siger jurymedlem Birgit Schjællerup fra Varde.

FacebookTwitter