Identitetsjagten blev til et brag af en debut

Skuespiller Hassan Preislers forsøg på at finde ind til kernen af, hvem han er, er blevet til en vedkommende og dynamisk roman.

Hvor kommer du fra?

Når Hassan Preisler har svaret - sandt - på spørgsmålet og fortalt, at han er født i Charlottenlund, så står spørgeren uforløst tilbage. For hvor kommer det mørke hår og de brune øjne fra? Hvor kommer navnet Hassan fra? Det kommer i hvert fald sjældent fra lige nord for København.

Hassans far er pakistaner, og Hassans mor er dansk. Så hvad er Hassan?

Hassans farve definerer Hassans liv

Selvom han føler sig dansk, er det hans navn og hudfarve, der definerer hele hans liv.

Som gør, at han ikke kan rejse, som han gerne vil, og som gør, at Hassan Preisler (efternavnet har han senere taget i stedet for fødenavnet Ahmad) gør alt hvad han kan for ikke at opfylde folks fordomme om "hans slags".

De brune danskere, der kommer fra et sted langt borte og som spiser mad, vi aldrig har hørt om.

Vi spejler os alle i andre

Alle disse tanker vælter ud i hovedet på læseren fra side et i Hassan Preislers debutroman 'Brun mands byrde'.

I et sprog, der hæftigt og dynamisk driver læseren gennem Hassans tanker, som bestemt ikke kun er vedkommende for ham selv.

For lige som Hassan Preisler undersøger, hvordan han skal agere i givne sammenhænge for ikka at opfylde folks fordomme - eller netop at gøre det - er der vel få, som kan sige sig fri for at have tænkt over, hvordan vi klæder os, hvad vi siger, hvem vi omgåes og ikke mindst: Hvordan det får andre til at opfatte os.

Nomineret til DR Romanprisen 2014

Så der er nok at tage fat på for medlemmerne af DR Romanklubben, som læser og diskuterer 'Brun mands byrde' i januar.

Bogen er nemlig nomineret til DR Romanprisen 2014.

Hassan Preisler er skuespiller, instruktør, foredragsholder og nu også forfatter. 'Brun mands byrde' er hans debut, og den har indbragt ham debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat.

Herunder kan du skrive din vurdering af bogen. Skriv gerne dit navn + antal stjerner fra 1-6.

Facebook
Twitter