Inspirerende litteratur-weekend på Vallekilde Højskole

Den første weekend i februar er der dømt Litt Talk weekend på Vallekilde Højskole, hvilket tiltrækker tilskuere fra hele landet.

(Foto: Mie Laurenberg)

Vi er akkurat trådt ind i februar måned, hvilket betyder at Vallekilde Højskole bliver fyldt med mennesker weekenden over. Det er tid til den store årlige Litt Talk weekend på den traditionsrige højskole. Den forholdsvis nye linje på højskolen, Do-It-Yourself-linjen, har stået for forberedelserne til weekendens arrangement, hvor op imod 120 gæster og 11 forfattere vil lægge et visit forbi Højskolevej 9 i Hørve.

De resterende elever på skolen bliver også nødt til at give en hånd med, for at arrangementet kan forløbe uden større problemer. Eleverne er endda blevet forvist fra deres oprindelige spisesal, som i stedet er blevet indtaget af de mange deltagere i arrangementet, der er dog ikke de store indvendinger fra elevernes side, da de glædeligt hjælper til for at weekenden bliver afviklet fornuftigt.

- Arrangementet har været meget vellykket, og jeg er dybt imponeret over elevernes indsats. For en uge siden var der nogle der ikke vidste hvad en konferencier var, men når jeg kigger rundt i dag er der hvide duge på bordene, folk går i tjekket tøj og der er bare styr på det hele. Stor thumbs up, udtaler Charlotte Weitze, forfatterlærer på skolen og kunstnerisk leder på Litt Talk festivalen.

Oversigter over skolen hænger rundt omkring, hvilket gør det meget besværligt at fare vild. Der er pyntet op i den ellers lettere kedelige billedsal, som i weekendens anledning er blevet lavet om til en hyggelig lille New Yorker bogcafe, hvor der kan købes kaffe og te samt bøger af de besøgende forfattere. Derudover bliver der spillet behagelig jazz musik fra pladeafspilleren, og man får en indre lyst til at sætte sig godt til rette i de bløde med sin kaffe og nøddemix, og læse en af de mange spændende bøger, som forfatterne har sat til salg i cafeen.

Bogsalg i cafeen på Vallekilde Højskole (Foto: Mie Laurenberg)

Blandt forfatterne er der også stor begejstring for arrangementet. Christian Jungersen, som er nomineret til Politikens Litteraturpris, er en af forfatterne som er meget glad for at være en del af arrangementet.

- Der er en fed stemning her, bygningerne og folk glider sammen, og man får helt lyst til at bo på højskolen. Det er et enormt hjemmeligt miljø med gode vibes, udtaler han.

Han har tidligere boet på højskolen, mens han har arbejdet på sine værker, og det hjemmelige miljø har givet ham gode arbejdsbetingelser i forbindelse med sit arbejde.

Bogsalg i cafeen på Vallekilde Højskole (Foto: Sandra Benzon Mortensen)

Do-It-Yourself eleven Cecilie Fogh Christensen, som selv har været med til de mange stressende forberedelser til Litt talk arrangementet, er glad for, hvordan arrangementet har forløbet.

- Vi har været meget presset, men jeg syntes at det har gået over al forventning, og alle mennesker har været meget imødekommende, og glade for at være her, fortæller hun.

Derudover er hun meget glad for de mange erfaringer hun har fået i forbindelse med festivalen, som helt sikkert vil stå klart i hendes hukommelse resten af livet.

- Jeg er rigtig glad for alt det jeg har lært under forberedelserne til festivalen. Jeg har fået et indblik i hvad det vil sige at skulle arrangere et større event. Lige nu er jeg meget træt, men samtidig er jeg også eget glad for hvor godt det er gået, store klapsalver til alle som har hjulpet, udtaler Cecilie Fogh Christensen.

Endelig er forstanderen på skolen, Torben Smidt Hansen, stolt over hvor stor en succes arrangementet har været, og giver ligesom Charlotte Weitze, eleverne på skolen en stor del af æren for succesen.

- De bærer et stort ansvar i forbindelse med afviklingen af arrangementet. De er bare pisse gode! fortæller han.

Han regner også stærkt med, at festivalen vender tilbage til næste år, med ligeså mange forfattere og forhåbentlig endnu flere tilskuer.

- Det bliver helt sikkert afholdt igen næste år. Jeg regner med at holde samme form med ca. 6 foredrag hver dag, og så finder vi måske på et nyt indslag, som vi gjorde i år med cocktail-interviewet mellem journalist Jannie Schjødt Kold og forfatter Mette Moestrup, fortæller Torben Smidt Hansen.

Mange af de besøgende gæster hen over weekenden kommer langvejs fra, og de er alle meget glade for at være her og syntes det er et enormt spændende arrangement.

- Jeg syntes det er nogle hyggelige omgivelser der er her, og det er nogle spændende oplæg der har været, udtaler Jytte Jensen fra Holstebro.

Facebook
Twitter