Interview: Stig Dalager fortæller om 'Det blå lys'

I denne måned læser Romanklubben Stig Dalagers 'Det blå lys', som er nomineret til DR Romanprisen 2013. Romanen fortæller den fascinerende historie om videnskabskvinden Marie Curie, der som den første kvinde modtog Nobelprisen. I dette P1-interview kan du blandt andet høre Dalager fortælle om, hvordan det var at sætte sig ind i Curie-parrets komplicerede forsøg.

Stig Dalager er forfatter til blandt andet 'Det blå lys' en roman om Marie Curie. I P1-interviewet fortæller han blandt andet om, hvilke overvejelser han har gjort sig om de mange fysik- og kemiforsøg.

Marie Curie har sat nogle solide fodspor op gennem historien. Sammen med sin mand, Pierre Curie, udgjorde hun en stærk forskerduo, og hendes liv var præget af store omdrejningspunkter som sorg, skandaler og kampen for sin position trods sit køn.

Det har Stig Dalager beskrevet i sin roman 'Det blå lys', der er nomineret til DR Romanprisen.

DRs Anne Kjær har talt med Stig Dalager om bogen og det store researcharbejde, der ligger bag. Samtidig inddrages reaktioner og spørgsmål fra de mange læsere, som i denne måned debatterer romanen i DR Romanklubbens læsekreds på Litteratursiden.dk.

Marie Curie blev den første kvinde der modtog en Nobelpris, og få år efter fik hun en til. Eftersom fødselsåret hedder 1867 er det ikke svært at regne ud at det har været en kamp at nå så langt.

Vi møder en målrettet, intelligent kvinde, der i ægteskabet med Pierre Curie finder en ligestillet i videnskabens verden, men som ikke bruger meget tid på sine to døtre før de er voksne nok til at kunne diskutere. Hun kæmper mod overmagt, konservatisme, mandstyranni og i perioder også fremmedfjendskhed, men altid på videnskabens vilkår.

Pierre Curie dør i en trafikulykke, kun 47 år gammel, og Marie er længe lammet af sorg. Selvom hun er hårdt ramt over at miste sin mand og bedste ven, tegner bogen et portræt af en stærk kvinde, der rejser sig af sorgen, og blandt andet, gennem første verdenskrig, selv kører sine hjemmebyggede røntgenvogne frem til fronten, for at hjælpe med at lokalisere kugler og granatsplinter hos de sårede soldater.

Det næste slag kommer da hun forelsker sig i og får et forhold til en gift videnskabsmand, og skandalen ruller i pressen. Herfra er det næsten sværere at komme op, men det lykkes igen. Med alle de gode egenskaber radioaktiviteten har, er det alt for længe svært at få øje på dens bagside, og Marie, og senere hendes ældste datter, arbejder ubeskyttet i laboratoriet.

Det forunderlige og dyrebare radium, som Marie Curie og hendes mand opdager, og som hun isolerer og finder atomvægten for, bliver også det der slår hende ihjel.

Den næste DR Romanpris-nominerede bog, vi præsenterer, er Naja Marie Aidts 'Sten, saks, papir' - udsendelsen om den kommer 11. april kl. 11.30 på P1.

Facebook
Twitter