Jens Christian Grøndahl anbefaler 'Greven af Monte Cristo' til højtlæsning

Da Jens Christian Grøndahls børn var små, var det altid bøger med ramasjang i, som blev læst højt.

Forfatteren Jens Christian Grøndahl gjorde en dyd ud af at introducere sine, nu voksne drenge, for de store dramatiske klassikere, herunder Alexandre Dumas’ roman ’Greven af Monte Cristo’:

- Jeg læste bogen første gang for mine nu voksne tvillingesønner, da de gik i fjerde klasse. Noget er sikkert gået hen over hovederne på dem, men det gjorde ikke noget, for de sad som naglet til stolen.

Hævnen over den uretfærdige dom

DR Klassikerklubben sætter i efteråret fokus på hævnlitteratur og lader seks forskellige forfattere anbefale deres favorit.

I september læser vi ’Greven af Monte Cristo’ af Alexandre Dumas. Romanen handler om sømanden Dantes, der bliver uretfærdigt dømt, og som mod alle odds slipper ud af fængslet, hvorpå han bruger år, flid, ressourcer og al sin intelligens på at gennemgøre det hævnscenario, han har siddet og brygget på i cellen.

For Jens Christian Grøndahl er romanen eminent til at skildre hævnens psykologiske aspekt:

- Det overraskede mig, at ’Greven af Monte Cristo’ var så psykologisk dyb, og det er interessant, at det psykologiske hele tiden oversættes til noget socialt: alle de processer, han må sætte i gang for at føre sit dystre forehavende ud i livet.

Sympati med hævneren

Udover det psykologiske aspekt, er romanen også interessant, i dens måde at skabe sympati med hævneren på. Ifølge Jens Christian Grøndahl problematiserer romanen i hvert fald ikke det at hævne sig:

- Som læser godter man sig, med forfatteren over, hvordan det efterhånden lykkes at ramme fjenderne én for én. Et sted kommenterer Dumas således: “Gud bruger de onde som instrumenter for sin hævn.” Hævnen eksekveres altså ligefrem på guddommelig foranledning!

Stadig aktuel at læse

Læst med nutidige øjne viser romanen, at moral altid har to sider, en lys og en mørk. Klassikeren er derfor stadig aktuel at læse, da den får læseren til at reflektere over samfundet i dag:

- Dumas’ stort anlagte fortælling er som så mange romaner fra 1800-tallet også en samfundsskildring. Og som sådan inviterer den til sammenligning med vores eget samfund. Det handler om magt og afmagt, om sociale hierarkier, om alliancer og sammensværgelser, og man bliver kun klogere på disse mindre sympatiske sider af livet ved at genkende dem i en anden historisk kontekst.

Vær med i debatten

På Litteratursiden kan du lige nu klikke dig ind og deltage i debatten.

Det kan være, 'Greven af Monte Cristo’ har været et begejstret gensyn eller en sjov førstegangsoplevelse. Uanset hvad kan du dele dine oplevelser i DR Klassikerklubben. God fornøjelse!

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk