Jens Vilstrup: - Der er en kæmpe fællesskabsfølelse i selvdestruktion

Jens Vilstrup har skrevet en bog om at gå ned sammen - fordi det bare er så pissebefriende.

Jens Vilstrup

Julen er hjerternes fest, og nu er den overstået. I DR Romanklubben kaster vi os hovedkulds ud i noget knap så idyllisk.

Årets første læseoplevelse er nemlig Jens Vilstrups romanprisnominerede 'Opland' - en barsk bog, der hverken savner vold, knugende barndomsminder eller personlige nederlag.

Men den er også en fortælling om ikke at høre til nogen steder, og en refleksion over hvordan man bliver til den, man er.

Romanen har en god portion selvbiografiske træk, det lægger forfatteren ikke skjul på. Udover de personlige oplevelser i barndommen skriver Jens Vilstrup ud fra en interesse i det, han kalder mandlig samværsdynamik.

- Når mænd er sammen kan der godt – i hvert fald når de er fulde – opstå voldelige tendenser. Det jeg har oplevet både som privatperson og journalist. Når man er påvirket, bliver man næsten en abe. Det bliver voldeligt. Meget hurtigt, sagde han på årets BogForum.

Mænd er fælles om at gå ned

Og 'Opland' mangler som sagt hverken vold eller mænd på katastrofekurs.

- Det er underligt, at det er sådan. Men det er det. Særligt blandt mænd, vil jeg tro. Vi er bare fælles om at gå ned. Det er pissebefriende, griner han.

Den form for selvdestruktion optager Jens Vilstrup. I det hele taget er han interesseret i det, han kalder 'mandlig samværsdynamik'.

- Der er en kæmpe fællesskabsfølelse i selvdestruktion. Jeg så engang Ghita Nørby sige: Man kender sin ulykke, men man kender ikke sin lykke. Og det synes jeg bare var meget klogt sagt af et klogt menneske. Man kender ulykken. Der er ingen grund til at søge væk. Man bliver der. Og det er befriende og socialt stærkt på en eller anden måde.

Den destruktive, hyperintelligente mand findes overalt

Forfatter Jens Vilstrup lægger ikke skjul på, at den romanprisnominerede 'Opland' ligger meget tæt på hans egen historie.

Tanken om at skrive bogen opstod, da Vilstrup, der også er journalist, tog tilbage til sin hjemstavn for at skrive en artikel om en fyr, han kendte som ung.

Bo Ark hed han, og han var en hyperintelligent og døde ung.

Artiklen tændte Vilstrups skrivelyst, og Bo Ark dannede forbillede for den karakter, der i 'Opland' kaldes Fessor.

- Jeg tænker, han er en universel type. Det er ofte mænd - ikke fordi de er klogere, men fordi de er mere selvdestruktive end kvinder, vil jeg påstå. Man er så klog og god i skolen, at det hele kan være lige meget.

Vær med i debatten om 'Opland'

​'Opland' er nomineret til DR Romanprisen 2015, og den bliver læst i DR Romanklubben i januar. Du kan være med i debatten om bogen på Litteratursiden.dk. Du kan både debattere med andre læsere og stille dine spørgsmål til Vilstrup, der også deltager i debatten.

I hele januar kan du også høre 'Opland' som lydbog. Vi tilbyder den nemlig til streaming og download.

Facebook
Twitter