Kim Leine modtager DR Romanprisen 2013

Sygeplejersken Kim Leine, der først debuterede for seks år siden som forfatter, får læsernes store anerkendelse for bogen 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

Kim Leine modtager DR Romanprisen 2013, som samtidig er læsernes store pris, for grønlandsromanen 'Profeterne i Evighedsfjorden'. (Foto: Anya Mathilde Poulsen © Type 1)

I 15 år arbejdede forfatteren Kim Leine i Grønland som sygeplejerske, og det er også i Grønland hans fjerde roman 'Profeterne i Evighedsfjorden' udspiller sig.

Tilbage i januar modtog Kim Leine De Gyldne Laurbær for den 525 sider store bog, og søndag var der endnu mere hæder at hente, da forfatteren blev årets modtager af DR Romanprisen på 25.000 kroner.

'Profeterne i Evighedsfjorden' handler om præsten Morten Falck, som i slutningen af 1700-tallet bliver sendt til Grønland som missionær. Her oplever han, hvordan idealer og illusioner braser sammen i en afgrund af menneskelig afstumpethed og arrogance, samtidig med at han drages mod grønlændernes særlige fortolkning af kristendommen.

DR Romanprisen blev uddelt i programmet 'Café Hack' på P4, og uddelingen kommer som kulminationen på et halvt år, hvor DR sammen med lyttere og læsere fra hele landet har valgt årets mest interessante, danske roman. Først har DR - sammen med landets biblioteker - valgt seks romaner ud. Herefter er bøgerne blevet læst, vendt og drøftet af de mange deltagere i DR Romanklubberne på godt 50 biblioteker landet over.

Gennemtænkt og velbearbejdet

Til sidst var det så en jury bestående af Hanne Rønberg fra Vejle Biblioteks Romanklub, Helle Jørler fra Christianshavns Biblioteks Romanklub, Hanne Ingerslev fra Gentofte Biblioteks Romanklub og Bent Dammand fra Frederiksværk Biblioteks Romanklub, som traf afgørelsen. Udover Kim Leines bog var de to andre finaleromaner 'Den stjålne vej' af Anne-Cathrine Riebnitzky og 'Det blå lys' af Stig Dalager.

Om 'Profeterne i Evighedsfjorden' siger juryen generelt, at "den er enormt gennemtænkt og velbearbejdet - både med hensyn til facts, men også komposition. Der er tænkt over enhver detalje i den, og det er sådan en bog, man flytter ind i," hedder det blandt andet.

Ifølge juryen er en af romanens mange kvaliteter hovedpersonen, præsten Morten Falck:

"Hans figur og handlinger kan få læseren til at hidse sig op. Blandt andet fordi han nogle gange fremstår arrogant og gang på gang behandler kvinderne omkring sig elendigt. Men samtidig er han et liberalt og fremsynet menneske - måske næsten usandsynligt frisindet for en 1700-tals-præst, hvilket gør ham til en interessant person, der ikke er entydig," hedder det.

Kim Leine blev født i Norge i 1961, og han kom til Danmark som 17-årig. Efter at han havde fået en uddannelse som sygeplejerske, arbejdede han i Grønland i 15 år frem til 2004. Hans første roman kom i 2007, så med andre ord kom Kim Leine sent i gang med at skrive. Romanen 'Profeterne i Evighedsfjorden' er også indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2013, som bliver uddelt i Oslo den 30. oktober i år.

Sidste år var det forfatteren Erik Valeur, der fik DR Romanprisen for debutromanen 'Det syvende barn', og blandt de tidligere modtagere er Birgithe Kosovic, Jakob Ejersbo, Sissel Jo-Gazan, Jens Smærup Sørensen og Carsten Jensen.

DR Romanklubben er en del af DRs Læseklubber, der til sammen har godt 85.000 medlemmer.

  • Café Hacks vært Søren Dahl har netop afsløret navnet på årets prismodtager. (Foto: Anya Mathilde Poulsen)
  • Publikum i Café Hack. (Foto: Anya Mathilde Poulsen)
  • Kim Leine interviewes om sit forfatterskab og 'Profeterne i Evighedsfjorden'. (Foto: Anya Mathilde Poulsen)
  • Kim Leines baggrund som sygeplejerske og hans opvækst i Jehovas Vidner blev rundet i interviewet. (Foto: Anya Mathilde Poulsen)
  • Romanen, der indbragte Kim Leine prisen. Den er også indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2013. (Foto: Anya Mathilde Poulsen)
  • Forfatteren læser op af første kapitel, hvor Enken skubbes ud over fjeldet. (Foto: Anya Mathilde Poulsen)
  • Et af årets jurymedlemmer var Hanne Rønberg fra Vejle Bibliotekernes Romanklub. Til daglig er hun folkeskolelærer og dedikeret læser. Sidste år blev det til 70.000 sider. (Foto: Anya Mathilde Poulsen)
  • Kim Leine og Café Hack-vært Søren Dahl. (Foto: Anya Mathilde Poulsen)
1 / 8
Facebook
Twitter