Klar, parat, skriv! I dag skydes stor skrivekonkurrence for børn i gang

DR lancerer i dag skrivekonkurrencen ’500 ord’, der opfordrer børn i hele landet til at skrive en historie ud fra temaet ’rejse’. Vinderhistorierne bliver udgivet som vaskeægte billedbog.

Børnene lytter koncentreret til forfatter Hanne Kvist, der giver gode skrivetips. (Foto: Jeppe Kjær © (c) DR)

- Ååååååååårh!

Cirka 150 skolebørn kigger rundt på hinanden med store øjne og åben mund.

De har lige fundet ud af, at den 74-årige forfatter og tegner Flemming Quist Møller er Jungledyret Hugos 'far', og det er noget, der vækker benovelse og respekt – og efterfølgende en lang kø til autografer og selfies.

Børnene er inviteret ind i Gyldendals kantine i anledning af lanceringen af skrivekonkurrencen ’500 ord’, der er et samarbejde mellem blandt andre DR og Gyldendal.

Om '500 ord'

Konkurrencen '500 ord' opfordrer børn til at skrive en historie på max 500 ord om temaet 'rejse'.

Konkurrencen løber fra 13. marts-1. maj kl. 9.00, og der kåres en vinder i aldersgrupperne 8-12 år og 13-16 år.

Gyldendal udgiver de to vindertekster i billedbogsform.

De 10 bedste historier i hver aldersgruppe bliver præsenteret på DR Ultras hjemmeside og af DR-børneværter eller forfattere på Danmarks første internationale børnelitteraturfestival, der afvikles i forbindelse med Aarhus 2017 til oktober.

Læs mere, få skrivetips og deltag på dr.dk/500 ord

Her sidder de nu pænt på række og lytter interesseret, mens de får gode skrivetips fra Flemming Quist Møller og børnebogsforfatter og illustrator Hanne Kvist. Og hvem ved, måske er det dem, der i løbet af de næste måneder opfinder den nye cykelmyg eller Snøvsen.

En rejse i fantasien eller til Mallorca

Elin Algreen-Petersen, der er redaktionschef i Gyldendal Børn & Unge, fortæller, at Gyldendal længe har ønsket at eksperimentere med at udgive bøger, der er skrevet af børn for børn. Blandt andet fordi, hun mener, at børn kan ’se nogle helt andre ting’.

- Børn har nogle gange en mere umiddelbar kreativitet og fantasi. Derfor tror jeg også, vi kan få noget helt andet at se, end vi er vant til, så vi glæder os til at se, hvad der kan komme ud af det, siger hun.

Historierne må max fylde 500 ord – det svarer cirka til en A4-side – og skal tage udgangspunkt i temaet ’Rejse’.

- Det kan være en indre rejse, en fantasirejse eller en drømmerejse. Det behøver ikke være en konkret sommerferie til Mallorca, fortæller hun.

Vær med i DR Læseklubberne

Er du vild med at læse?
Mangler du inspiration til din næste læseoplevelse eller et sted at dele dine oplevelser med andre, der har læst bogen?
Så ​meld dig til DR Læseklubberne, hvor vi hver måned læser og diskuterer en ny bog i hver af de fem klubber:

Romanklubben
Klassikerklubben
Testklubben
Krimiklubben
Fagbogklubben

​Du kan læse om de forskellige klubber her og melde dig ind her.

Kulturministeren: Vigtigt at børn bruger sproget

Kulturminister Mette Bock er også mødt op i kantinen for at opfordre børnene til at bruge deres fantasi og give dem et 'held og lykke' med på vejen.

Hun er begejstret for initiativet og glæder sig til at se, hvad børnene finder på, fortæller hun.

- Jeg synes, det er et fantastisk initiativ. Børnene bliver opmærksomme på at bruge sproget, og de har jo en fantasi og en sproglig kreativitet, som vi tit lægger af os, når vi bliver voksne. Jo mere vi skriver, også som børn, jo større tror jeg sandsynligheden er for, at man bevarer den sproglige kreativitet, siger hun.

- Det med at bruge sproget, ikke kun det mundtlige, men også det skriftlige sprog, det tror jeg er virkelig vigtigt, siger hun.

DR afvikler konkurrencen, der starter i dag og varer frem til 1. maj. Alle landets børn fra 8-16 år kan deltage.

Der bliver udvalgt to vindere – en fra aldersgruppen 8-12 og 13-16 år, og de to vinderhistorier bliver illustreret af professionelle illustratorer og udgivet som bog.

Vinderne kåres af en jury bestående af Elin Algreen-Petersen, redaktionschef i Gyldendal Børn & Unge, Mads Geertsen (Onkel Reje), forfatter Cecilie Eken og Stine Sillesen, redaktør på DR Ultra.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve