Klassikerlæseplanen: Seks værker i originalversion - og genfortalt

I efteråret og vinteren kaster Klassikerklubben sig over værker, som har gjort særligt indtryk på seks nulevende danske forfattere. Vi læser og debatterer bøgerne, som vi plejer, og hver måned kan du også lytte med, når forfatterne genfortæller klassikerne i en halv times kondenseret podcast-version.

I efteråret skal Klassikerklubben blandt andet læse Sofokles' 'Kong Ødipus' og 'Bølgerne' af Virginia Woolf.

Hvad har Ib Michael, Kirsten Thorup, Søren Ulrik Thomsen, Bent Haller, Josefine Ottensen og Anne Lise Marstrand-Jørgensen til fælles?

Udover at være store danske forfattere, har de alle et klassisk værk, som har gjort særligt indtryk på dem. Det er netop de værker, Klassikerklubben dykker ned i til efteråret og i vintermånederne.

Vi læser selvfølgelig månedens klassiker og diskuterer den på litteratursiden.dk, helt som vi plejer. Men som en ekstra bonus kan du også hver måned lytte til en podcast, hvor klassikeren bliver genfortalt af den forfatter, som har anbefalet den. Vi linker selvfølgelig til podcasten, når vi skriver om månedens bog.

De værker vi skal læse er:

August: 'Moby Dick' af Herman Melville

Sømanden Ishmael fortæller historien om hævngerrige Ahab, kaptajn på skibet Pequod, der er besat af at fange og dræbe den hval, der ødelagde hans skib og gjorde, at han mistede det ene ben. Herman Melvilles 'Moby Dick' udkom i 1851 og er et monumentalt værk om vold, besættelse, død og vanvid.

'Moby Dick' bliver genfortalt af Ib Michael.

September: 'Historien' af Elsa Morante

Under 2. verdenskrig bliver den italienske kvinde Ida - som har jødisk blod i årene - voldtaget af en tysk soldat. Ni måneder senere føder hun drengen Useppe, og deres skæbne i det krigshærgede Europa er omdrejningspunktet for Elsa Morantes fortælling om magt, undergang og overlevelse.

'Historien' bliver genfortalt a Kirsten Thorup.

Oktober: 'Kong Ødipus' af Sofokles

Kan man undvige sin skæbne? I Sofokles' 'Kong Ødipus' har oraklet i Delphi spået, at barnløse kong Laios og dronning Jokaste vil få en søn, men kun under forudsætning af, at denne søn vil dræbe sin far og gifte sig med sin mor. Da Jokaste føder en dreng, sender de ham straks væk, men skæbnen slipper ikke sit tag i Ødipus.

'Kong Ødipus' bliver genfortalt af Søren Ulrik Thomsen.

November: 'Trolddomsbjerget' af Thomas Mann

Hans Castorp skal besøge sin fætter, der er syg af tuberkulose, på et sanitorium i de schweiziske bjerge. På sanitoriet bliver Castorp imidlertid selv mere og mere svagelig, og hans ophold forlænges igen og igen. I Thomas Manns 'Troldomsbjerget' bliver sygdom normalen, mens de indlagte diskuterer livets store spørgsmål.

'Troldomsbjerget' bliver genfortalt af Bent Haller.

December: 'Egil Skallagrimssons saga'

Egil Skallagrimsson var en islandsk skjald og kriger, og historien om hans liv og slægt er et et blodigt indblik i vikingetiden. Med en handling, der fører læseren rundt i størstedelen af Norden, er fortællingen en af hovedværkerne i den islandske sagatradition.

'Egil Skallagrimssons saga' bliver genfortalt af Josefine Ottesen.

Januar: 'Bølgerne' af Virginia Woolf

Tre drenge og tre piger mødes i barndommen og et venskab opstår. i Virginia Woolfs 'Bølgerne' følger vi deres liv, men bogen er skrevet så godt som uden ydre handling. Det er igennem karakterernes indre monologer, vi følger deres opvækst og indbyrdes forhold, deres sorger og glæder.

'Bølgerne' bliver genfortalt af Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk