Kommentar: Når arabisk slang nærmer sig Retskrivningsordbogen

Det arabiske ord 'wallah' lever i bedste velgående, selvom det ikke findes i Retskrivningsordbogen.

Wallah er ikke optaget i den danske retskrivningsordbog. Men ordet eksisterer i bedste velgående ude i virkeligheden.

Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

En af sommerens sproghistorier i medierne var at ordet "wallah" nu er blevet optaget i Retskrivningsordbogen fra Dansk Sprognævn. Det var en nyhed der i den grad kunne bringe sindene i kog, og mange så optagelsen som en trussel mod det danske sprog.

Araberslang i ordbogen! Helt ærligt! Hvad bliver det næste?!

Der er bare lige det ved det at det ikke passer. Ordet "wallah" er nemlig ikke med i Retskrivningsordbogen - slå selv efter på dsn.dk/ro - men det er der ikke desto mindre mange der tror.

Wallah bruges mange steder

Misforståelsen skyldes formodentlig at en sprogforsker fra Københavns Universitet i sommerens løb gjorde sig til talsmand for at ordet burde komme med i ordbogen, bl.a. med henvisning til at det findes blandt unge mennesker i storbyerne, og at det også bruges på skrift på Facebook.

Det er sådan set rigtigt nok, men det berettiger nu ikke umiddelbart ordet til en plads i ordbogen.

Arabiske ord i Retskrivningsordbogen

"Wallah" er et forstærkende udtryk der bl.a. bruges til at understrege rigtigheden i det sagte eller til at intensivere et ord eller udtryk: "Wallah, jeg siger dig det var en god fest!" Det kommer fra arabisk "wallah", egentlig 'ved Gud', dvs. 'jeg sværger ved Gud'.

Af andre ord med arabisk oprindelse kan fx nævnes algebra, ciffer, hasard, alkohol, alkove, kaffe, marcipan, sirup, karaffel, sofa og madras.

I øvrigt har man siden 2010 kunnet slå "wallah" op i Nudansk Ordbog, og ordet figurerer også i Den Danske Ordbog, her med en oplysning om at der er tale om "jargon blandt nydanskere".

Retskrivningsordbogen er kun anvisende

Men lad os nu bare sige at ordet "wallah" kom med i Retskrivningsordbogen. Hvad ville der ske ved det?

Ja, egentlig ikke rigtig noget. Ordet eksisterer jo hvad enten det er med i Retskrivningsordbogen eller ej.

At et ord ikke står i ordbogen, betyder ikke at det ikke findes, at det ikke må bruges, at det forkert eller lignende. Og omvendt: At et ord står i Retskrivningsordbogen, betyder ikke at man er tvunget til at bruge det.

Fuck, perker og lort tilhører det almindelig ordforråd

Retskrivningsordbogen indeholder i alt ca. 64.000 opslagsord samt ca. 10.000 sammensætningseksempler. Dette ordstof dækker if. ordbogen "rigssprogets almindelige ordforråd, herunder en del fagord med en vis almen udbredelse".

Når man kan slå ord som fx pik, fuck, perker, røv og lort op i Retskrivningsordbogen, er det således ikke udtryk for at Sprognævnet generelt anbefaler at man bruger sådanne ord.

Det er udtryk for at ordene tilhører det almindelige rigsdanske ordforråd, hvad enten man nu kan lide det eller ej.

Ord skal bevise sin levedygtighed

Som hovedregel er Retskrivningsordbogen forholdsvis tilbageholdende med at optage helt nye ord, slang eller ord der kun tilhører en bestemt generation.

Hvis et ord skal med i ordbogen, skal det så at sige have bevist sin "levedygtighed" i sproget. Man skal med rimelighed kunne sige at det er kommet til at tilhøre det almindelige rigsdanske ordforråd.

Og det er "wallah" ikke.

Almene ord skal kunne slås op

Vil ordet så aldrig nogensinde dukke op i Retskrivningsordbogen?

Ja, det kan man selvfølgelig ikke sige med sikkerhed. Hvis det breder sig i skriftsproget og med tiden bliver en del af det almene ordforråd i rigsdansk, skal det selvfølgelig også kunne slås op i Retskrivningsordbogen.

Men om det gør det, er ikke noget Sprognævnet bestemmer. Det gør sprogbrugerne.

Wallah!

Facebook
Twitter