Krimi-genren bevæger sig mod mere brutalitet og gys

Krimier er i år særligt karakteriseret ved groteske og voldsomme beskrivelser og genreblandinger. Det fortæller Vibeke Johansen, der er ophavsmand til denne weekends store krimimesse.

I weekenden afholdes årets store krimimesse i Horsens Statsfængsel, og her dukker mange af tidens store skandinaviske krimiforfattere op og giver et indblik i deres plots og krimi-univers.

Men hvad karakteriserer egentlig tidens krimi-plots?

Det giver Vibeke Johansen, der er bibliotekar og ophavsmand til Krimimessen og 'bogpusheren' Jannik Lunn, der også gæster Krimimessen, deres bud på.

Groteske beskrivelser

En af tendenserne for krimien lige nu er, at der bliver mere fokus på brutale plots og groteske beskrivelser.

Politiken skriver i denne uge, at krimismagen vender sig mod det mere groteske, og det er både Jannik Lunn og Vibeke Johansen enige i.

Det sker f.eks. med den franske krimi 'Alex' af Pierre Lemaitre, hvor hovedpersonen bliver spærret inde nøgen i et lille bur, og hvor beskrivelserne bestemt ikke er for sarte sjæle. Tendensen falder dog ikke i alles smag:

- Det er den tendens, jeg mindst kan lide ved krimi-genren - at mord og vold er penslet for meget ud, fortæller Jannik Lund.

Vi vil stadig have genkendelighed

Vibeke Johansen understreger også, at mange mennesker stadig efterspørger hverdagsrealisme i krimier.

- Der er stadig mange, som gerne vil læse om det genkendelige - f.eks. at hovedpersonen skal hente børn og handle ind i Brugsen eller sidder i et halvdårligt ægteskab. Og så er der andre, som hellere vil læse om noget, de ikke selv kan opleve, forklarer hun

Brutalitet og hverdag

Derfor tror hun på, at vi kommer til at se flere krimier, som kombinerer hverdagslige emner med det mere groteske og voldelige.

Det ser hun f.eks. i krimien 'Mærket for livet' af Emelie Schepp, som hun selv lige nu er ved at læse.

- Det er et eksempel på en krimi, der kan begge dele: Vi følger en "normal" politiopklaring, og samtidigt sker der noget meget voldsomt og brutalt, fortæller hun.

Krimien blander genrer

Ifølge Vibeke Johansen er en af årets tendenser desuden, at den skandinaviske krimi i højere grad end tidligere blandes med andre genrer.

- Vi ser at der bliver inddraget elementer fra gysergenren og det overnaturlige, forklarer hun.

Blandingen af genrer ses bl.a. hos den svenske forfatter Johan Theorin, der har skrevet en række krimier om Øland, hvor krimi kombineres med spøgelseshistorier.

Men genreblandingerne går også den anden vej, hvor andre genrer inddrager elementer fra krimien, påpeger Vibeke Johansen.

Det ses f.eks. med Simon Pasternaks 'Dødszoner' og Ane Riels 'Slagteren i Liseleje', der begge som udgangspunkt er skrevet som romaner men med krimiplots.

Begge forfattere vil modtage priser på dette års Krimimesse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk