Krimiklubben går i arkivet og udforsker Europa i 1989

Månedens krimi foregår i København og Rumænien i slutningen af 1989. En tid hvor Berlinmuren faldt, Jerntæppet smuldrede, og Europa var på randen af en ny tid.

Marts måneds krimi er 'Tal til mig' af Simon Pasternak og Christian Dorph. Den foregår i tiden lige efter Murens fald. Her ses østtyskere der klatrer over muren ind i Vesteuropa, efter den var faldet den 9. november 1989. (REUTERS/Herbert Knosowski/File (GERMANY SOCIETY) (Foto: STAFF © Scanpix)

Månedens krimi 'Tal til mig' af Christian Dorph og Simon Pasternak foregår i 1989. Faktisk starter den med, at drabschef Ole Larsen ser nyheden om Murens fald i fjernsynet, mens han spiser flæskesvær og funderer over starten på et nyt kapitel for Europa.

Læs, se og lyt med, når Krimiklubben dykker ned i arkivet og undersøger Europa i den skelsættende tid omkring 1989.

Muren falder

I TV-Avisen 19.30 den 9. november kunne vært Nina Hansen fortælle, at DDRs partileder Egon Krenz lovede friere valg i DDR, og at fremtrædende kommunister krævede Berlinmuren fjernet.

TV-Avisen 19:30 den 9. november 1989

Og senere i udsendelsen kom denne melding:

TV-Avisen 19:30 den 9. november 1989

Den mur, som i næsten 30 år havde delt Europa, var faldet, og i dagene efter strømmede mennesker over grænsen mellem øst og vest.

- -Arkivfoto nov. 1989- - Jublende berlinere på Berlinmuren, 9. november 1989, efter at den østtyske regering har åbnet grænsen mellem øst- og vesttyskland. I baggrunden ses Brandenburger Tor. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Krasnapolsky, skulderpuder og Lars H.U.G

I 'Tal til mig' får drabschefen problemer med hjertet, umiddelbart efter han har set nyheden om

Berlinmurens fald. Derfor kan han ikke være med, da hans kollega Anita sammen med den nye unge betjent Jesper begynder efterforskningen af et mord.

Liget af en ung kvinde, Cecilie, er nemlig blevet fundet ved Dybbølsbro i København.

Anita og Jesper finder ud af, at Cecilie arbejdede som bartender på den københavnske natklub og café Krasnapolsky, som lå i Vestergade.

I klippet herunder fra udsendelsen 'Mellem linierne' er vi på besøg på Krasnapolsky sidst i 80'erne, som på det tidspunkt var stedet at blive set, hvis man var ung, smart og med på noderne.

Mellem linierne

Her kunne man drikke espresso eller drinks i skulderpuder eller læderjakker, mens man lyttede til Depeche Mode eller nogle af tidens største danske hits fra Lis Sørensen eller Gnags.

Eller måske den nye plade 'Kopy' fra Lars Hug, som Jesper er særligt begejstret for i 'Tal til mig', og som også lå ganske højt på hitlisterne i virkelighedens 1989. På pladen fortolkede Lars H.U.G. gamle klassikere - blandt andet en version af Grethe og Jørgen Ingmanns 'Dansevise', som du kan høre her.

Lars H.U.G. - Dansevise

Jerntæppet skælver

Da Berlinmuren faldt fik det konsekvenser. Befolkningerne i landene mod øst begyndte at gøre oprør. Jerntæppet skælvede.

Rumænien var i 1989 under ledelse af den kommunistiske Nicolae Ceaușescu. Og Rumænien spiller også en væsentlig rolle i 'Tal til mig'. For Cecilie har en søster, der er involveret i Dansk Kommunistisk Ungdom, og som har været til en konference i landet.

Nicolae Ceaușescu og hans kone Elena i Beijing i oktober 1988 - et år før den rumænske revolution (REUTERS/Edward Nachtrieb/Files) (Foto: Str © Scanpix)

Men nu er Cecilies søster forsvundet, og Anita og Jesper må tage til landet, hvor oprøret mod den kommunistiske leder havde ulmet længe.

Den rumænske revolution

Vendepunktet i den rumænske revolution kom, da Ceaușescu beordrede skud mod demonstranter i byen Timişoara den 15. december 1989 - altså godt en måned efter Berlinmurens fald.

Det startede for alvor kampe mellem befolkningen og Ceaușescus sikkerhedspoliti Securitate, og i slutningen af december 1989 blev Ceaușescu og hans kone stillet for en domstol og dømt for blandt andet folkedrab. De blev begge henrettet.

Hør nyheden i klippet herunder, som stammer fra TV-Avisen den 25. december 1989.

TV-Avisen den 25. december 1989

Læs med

Anita og Jesper oplever revolutionen i Rumænien helt tæt på i 'Tal til mig'. Spørgsmålet er, om de begge kommer levende derfra.

Hvis du vil have svaret på det spørgsmål og samtidig vide mere om Europa, København og Rumænien i den skelsættende tid omkring Berlinmurens fald, så læs med, når Krimiklubben i marts læser Christian Dorph og Simon Pasternaks 'Tal til mig'.

Du kan som altid også være med til at diskutere krimien i online-debatten på litteratursiden.dk.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve