Kunsten at samle: Josefine Bruus samler på inspiration

Den 22-årige smykkedesigner Josefine Bruus samler på inspiration. Hendes store samling af dimser og dutter er en integreret del af hendes kreative proces og består af alt fra sten, grankogler og fjer til reflekser, metalstumper og en gammel ske, som hun har fundet udenfor en tankstation.

”Min samling handler om undersøgelsen. Som designer ser jeg ikke på en grankogle som en grankogle, men som en form, en gentagelse af et mønster og en ting, med et formål. Det er aldrig bare en konstatering, og mine tanker vandrer bare.” (Foto: Camilla Konradsen)

DR Kunstklub har sat gang i en serie om samlere. Den tiende og sidste samler i serien er den 22-årige smykkedesigner, Josefine Bruus, som har samlet lige så længe, hun kan huske. Hendes store samling af dimser og dutter er direkte linket til hendes kreative proces og består af vidt forskellige ting, som hun samler op på sin vej og opbevarer i små kasser i sin lejlighed i Nordvest:

- Min samling er et bibliotek af størrelser, former, materialer og udtryk, som jeg kan bruge til at forklare overfor mig selv og andre, hvad jeg tænker og mener. Og selvom mange nok ville tænke det modsatte, så er min samling struktureret og ordnet. Hvis der er noget, jeg ikke skal bruge, så kan jeg sagtens smide det ud. Men det kan godt være, at der går to år, før jeg gør det, fordi jeg har lyst til, at der skal komme en idé ud af det. Når der så gør, giver det mig en følelse af succes!

Vejen igennem den kreative proces kan være kompliceret, men Josefine har fundet sin egen metode til at stimulere sin kreativitet og finde den nødvendige inspiration, og her spiller hendes samling en afgørende rolle:

- Jeg kan godt lide, at tage ting ud af deres kontekst, for at skabe en ny kontekst. Men jeg samler kun de ting, som jeg synes har en værdi, og som kan blive noget for mig. Af samme grund er min samling fuldstændig fra A-Z, og kan indeholde alt! Jeg samler helt ubevidst ud fra en eller anden mærkelig form for tiltrækning eller lyst, som driver mig. Det er måske lidt mærkeligt, men det er ting, som jeg måske får behov for en dag. Det er et katalog over muligheder.

Josefine har en stor tiltro til sine evner som designer, og hun ved, at hun altid, før eller siden, når frem til et godt resultat. Selvom den kreative proces kan være frustrerende, forsøger hun aldrig at presse resultaterne frem. Hun tager sig derimod god tid til afsøge forskellige muligheder og finde nye veje igennem processen:

- Hver proces fordrer forskellige ting og forskellige kombinationer af tingene. Jeg lægger noget op, så det giver mig et bestemt udtryk - måske er det nogle bestemte former og farver, som giver mig et overblik over, hvad mit tema er. Derfra kan jeg så begyndte at skitsere og se på, hvilke former, der er i de ting, jeg har lagt op. Jeg kan godt lide at stille spørgsmål til mig selv og få skrevet mine tanker ned. Så i min proces er alle mine ting vigtige.

Smykkedesign har været i Josefines liv i de sidste otte år. Det hele startede den dag hun som 14-årig tilmeldte sig et smykkekursus på ungdomsskolen og oplevede glæden ved at skabe noget selv. I dét øjeblik var hun solgt og begejstringen for smykkedesign har varet ved lige siden:

- Nu er jeg ualmindeligt lykkelig for, at jeg har fundet min vej til noget, som jeg virkelig nyder at lave. Jeg kæmper for, at det skal blive min levevej, for jeg har virkelig, virkelig lyst til det! Jeg synes, at jeg kan give noget til nogen, ved at gøre, hvad jeg gør, og jeg har ikke lyst til at lave noget andet! Det her giver mig stor, stor glæde!

Du kan se hele Josefines samling på DR Kunstklubs Facebook-side.

Projektet er lavet i samarbejde med kunstbloggen IDOART, hvor du kan læse meget mere om Josefines unikke samling.

Facebook
Twitter