Linda Castillo: 'Tvunget til tavshed'

En nyudnævnt kvindelig politichef med knas i kærlighedslivet og et brutalt mord kunne lyde som den klassiske krimiformel, men Linda Castillos første bog om Kate Burkholder adskiller sig fra mængden ved at give et indblik i Amerikas lukkede amish-samfund, hvor man insisterer på at leve som på vores tipoldeforældres tid med langt skæg, lange skørter og hestetrukne vogne.

Linda Castillos 'Tvunget til tavshed' er månedens bog i DR Krimiklubben i februar 2013. Der er online-læsekreds om bogen på Litteratursiden.dk

Den dygtige politikvinde Kate Burkholder vender tilbage til sin barndoms Amish-land og den stille by Painters Mill i Ohio som nyudnævnt politichef. 16 år tidligere forlod hun egnen efter en række mord havde rystet den landlige idyl.

Livet går sin stille gang i den søvnige by. Kates sager hører til i bagatelafdelingen, lige indtil en kvinde findes myrdet på en vinterkold mark.

Rituelt mord

Den unge kvinde er tilsyneladende myrdet som en rituel handling, og nyheden om forbrydelsen går som en chokbølge gennem det lille samfund. Man frygter endnu en lang række forfærdelige drab, for er det mon den samme morder, der igen har kastet sig ud i en blodrus?

Familiehemmeligheder og to traumatiserede sjæle

Kate er vendt tilbage til sin hjemegn fra storbyen fuld af tillid til, at hun har lagt sin Amish-fortid bag sig.

Drabet på den unge kvinde konfronterer imidlertid Kate med fortiden. For at efterforske sagen risikerer Kate både at forråde sin egen familie og at afsløre en dyster hemmelighed. En hemmelighed der truer med at ødelægge hende.

Kate tvinges til at tilkalde forstærkning, og den kommer i skikkelse af feltagent Tomasetti. Han er en alkoholiseret og traumatiseret sjæl, som hans overordnede har sat på opgaven i håb om, at han dummer sig, så han kan få sparket. Kate er til at begynde med ikke begejstret for sin nye makker men finder hurtigt en sjæleven i den mindst lige så hjemsøgte Tomasetti.

Sammen begiver de sig ud i Amish-landet for at stoppe morderen.

Langt skæg, lange skørter

Ud over at være en spændende krimi giver 'Tvunget til tavshed' et indblik i den lukkede Amish-kultur. I Amerikas Amish-samfund tager man afstand fra den moderne livsstil med biler, mobiltelefoner og ligestilling, og holder fast i langt skæg, lange skørter og hestetrukne vogne. Linda Castillos portræt af 'Amish life' giver det ekstra lag til 'Tvunget til tavshed', der adskiller den fra mængden.

Kæmpe succes i USA

Fortællingen om Kate Burkholder er en kæmpe succes i Linda Castillos hjemland USA, og der er indtil videre udkommet fire bøger i serien om Kate Burkholder på engelsk. 'Tvunget til tavshed' er desuden filmatiseret med skuespillerinden Neve Campbell i rollen som Kate Burkholder.

Hvad synes du om bogen? Og er Kate Burkholder lige så interessant som de skandinaviske krimiheltinder?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk