LITT TALK Kamilla Hega Holst omfavner det ubehagelige

Hos Kamilla Hega Holst bruges skriften til at undersøge fordommene om forholdet mellem sin egen morfar og en thailandsk kvinde

Kamilla Hega Holst er aktuel med romanen 'På træk'. På årets Litt Talk fortalte hun om baggrunden for at skrive bogen om sin gamle morfar og hans forhold til en yngre thailandsk kvinde. (Foto: Anne Mie Dreves © Copyright: Anne Mie Dreves)

- Jeg skriver mig ofte ind i noget, som jeg finder problematisk, ubehageligt endda.

Det fortalte forfatteren Kamilla Hega Holst til dette års Litt Talk på Vallekilde Højskole.

Derfor sympatiserer hun ikke nødvendigvis med holdningerne og karaktererne i sin roman, selvom det er skrevet tæt op af hendes eget liv.

I den seneste roman 'På træk' undersøger Kamilla Hega Holst samspillet mellem økonomi og omsorg i forholdet mellem hendes morfar og en yngre thailandsk kvinde.

- Udgangspunktet for min roman var min undren over relationen mellem min morfar og den kvinde, han i dag lever sammen med i Thailand.

Forholdet begyndte som et ansættelsesforhold, og i dag, mange år senere, har forholdet udviklet sig til noget, Kamilla Hega Holst beskriver som meget komplekst.

- Det eksplicitte økonomiske mellem dem udfordrer min forestilling om kærlighed, samvær og det medmenneskelige, som ideelt set er fri af økonomi.

Vi kender alle det billede af den gamle, vesterlandske mand med den unge thai-kvinde.

- At være tæt på min morfar og hans samlever både bekræfter og udfordrer netop det billede og de forestillinger, som er knyttet til det.

Dette er en af grundene til, at Kamilla Hega Holst har været optaget af at skrive om sit eget liv. For hende er at skrive en undersøgelse af relationer, og dermed også af hende selv i forhold til verden

Erfaringer fortæller Kamilla Hega Holst, at livet er langt mere vanvittigt og komplekst, urimeligt og smukt end de billeder vi skaber og bruger til at forstå verden igennem.

- Stereotyper er en forenkling, de er en simplificering af det normale.​

Kamilla Hega Holst mener, der ligger en modstand i afvigelsen fra det normale. Når noget stikker i uregerlige retninger og går imod strømmen, så det ikke umiddelbart kan måles og forklares, husker det os på at det normale er til forhandling.

- Det afvigende er en udsat position. Det bliver ofte betragtet som amoralsk, grimt og som en fejl. Jeg holder af fejlen.

Du kan høre hele Kamilla Hega Holsts Litt Talk her

Du kan også besøge Vallekildes egen hjemmeside, hvor de har lavet fine videoer med alle de dygtige forfattere. Her kan du blandt andet se talks med Anna Grue, Carsten Jensen, Maren Uthaug og mange flere.​

Facebook
Twitter