Litteraturchefen anbefaler: Disse bøger skal du tage med på sommerferie

Få tre gode tips fra DRs litteraturchef og kom med dine egne anbefalinger.

Den japanske forfatter Haruki Murakami har skrevet en lang række populære bøger. Senest er han udkommet med romanen 'Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår'. (Foto: Elena Seibert/AP © Elena Seibert/AP)

DR's litteraturchef Kåre V. Poulsen kommer her med tre gode bud på bøger til sommerferien. Det er bøger med uforudsigelige plots og mærkelige hovedpersoner, som man alligevel ikke kan lade være med at forelske sig i.

Du er også velkommen til at dele ud af dine læseoplevelser og anbefalinger i kommentarfeltet.

Lars Mytting: 'Svøm med dem som drukner'

Lars Mytting fik et usædvanligt hit med fagbogen ’Brænde’ for et par år siden. Hans nye roman, som er blevet et kæmpe hit i hjemlandet Norge, har også træ som omdrejningspunkt.

’Svøm med dem som drukner’ omhandler en ung, norsk mand, den 23-årige Edvard. Som helt lille mistede han sine forældre ved en mystisk tragedie. Han arverderefter den gård i de norske fjelde, som har været i familiens eje i mange år. Romanen udspiller sig i begyndelsen i Norge, men da Edvard researcher sig tilbage sin slægts fortid, for at løse gåden om forældrenes død, drives han først til Shetlandsøerne og et usædvanligt og barskt, vindblæst lokalsamfund, og senere til Frankrig, hvor nøglen til gåden måske kan findes.

Centralt i romanen står en lille, fransk skov af valnøddetræer, som viser sig at være afgørende for det noget kulørte, men uforudsigelige plot.

Det er en roman som både trækker linier tilbage til voldsomme begivenheder ved 1.verdenskrigs brændpunkter, er en slægtshistorie og en roman om kærlighed.

Haruki Murakami: ’Den farveløse Tsukuru Tazakis Pilgrimsår’

En anden af Kåre V. Poulsens anbefalinger er skrevet af Japans måske mest berømte forfatter, Haruki Murakami.

’Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår’ er en sælsom, underfundig og tankevækkende roman om en gruppe af fem tætte ungdomsvenner, som pludselig opløses, da hovedpersonen Tsukuru udstødes af gruppen fra den ene dag til den anden.

Det er en roman om at turde træffe svære valg, om dyb ensomhed og om den svære kunst at række ud efter andre. Og som altid hos Murakami er der elementer af magisk realisme, som indimellem får plottet til at svæve frit i rummet og antage former, som sjældent ses i litteraturens verden.

For Kåre V. Poulsen er det en ualmindeligt vellykket og tankevækkende roman, som ikke ligner andre bøger.

Mette Sø: 'Fordi at'

Træ spiller også en central rolle i en ny roman af den lidt underbelyste forfatter Mette Sø.

En kvindelig skovhugger, Kanel, er på flugt fra sin egen fortid, og installerer sig henover en sommer i en mindre by i Nordjylland for at få ryddet skovene efter en storm. Romanen er en smuk, velskrevet og indsigtsfuld indføring i et nordjysk lokalsamfunds rytme, sprog og mentalitet. Men også en sjov, charmerende og uforudsigelig fortælling, om en kvindes forsøg på at forstå verden, og ikke mindst sig selv.

Kåre V. Poulsen håber på et gennembrud for forfatteren Mette Sø med denne skovhugger-roman.

Hvad skal du have med på sommerferie? Kom med dine anbefalinger herunder