LYDBOG: 'Sommerlys og så kommer natten' af Jón Kalman Stefànsson

Lydbøgerne er tilbage på DR. Den første du kan downloade og streame er "Sommerlys og så kommer natten" af den islandske forfatter Jón Kalmar Steffànsson.

Romanen foregår i en lille landsby i Island, der hverken har kirke eller kirkegård. Måske det er derfor, indbyggerne bliver så gamle?

I en afsides landsby på Islands vestkyst bor omkring 400 mennesker. Byen ligner de fleste andre landsbyer, men skiller sig ud ved at de hverken har en kirke eller en kirkegård. Gennem tiden har der været mange forsøg på at få begge dele til byen, men indbyggerne stritter imod.

For ingen andre steder på Island findes så mange personer over firs, og mange nærmer sig endda de 100 år. Døden ser ud til at have glemt dem, og ingen har lyst til på den måde at kalde på den ved at bygge en kirkegård.

"Sommerlys og så kommer natten" er en roman om menneskers livsvilkår, deres drømme, længsler, skøre ideer og kamp med forbudte følelser og voldsom lidenskab. Læs hvordan du downloader og streamer nederst i denne artikel.

Otte fortællinger flettes ind i hinanden

Mange af indbyggerne arbejder på Trikotagefabrikken, og direktøren er centrum for hele byens drivkraft. Men en nat begynder direktøren for Trikotagefabrikken at drømme på latin og beslutter sig herefter for at sige op på fabrikken for at studere stjernerne og bliver mere og mere indesluttet omkring sin nye passion. Fra da af vender livet i den lille by fra den ene dag til den anden.

Direktøren for Trikotagefabrikken er bare én af de mange skæbner, vi møder i bogen, der indeholder otte fortællinger, som alle er flettet ind i hinanden med udgangspunkt i den lille kirkeløse landsby.

De samme personer dukker op skiftevis i hoved- og biroller, og deres historier og skæbner væves sammen til en poetisk og sanselig, livsklog og humoristisk beretning om, hvad det vil sige at være menneske på godt og ondt.

Hverdagsfortællinger med et overnaturligt twist

Kim Lembek er oversætter af en lang række islandsk litteratur, og han har tidligere oversat Jón Kalman Stefànsson. Han siger om forfattereskabet, at det er kendetegnende, at Stefànsson beskriver den hverdag, vi alle sammen kender, og samtidig har han en evne til at bevæge sig ud i universet og blive poetisk i sine skildringer.

Der er ofte også et magisk aspekt i Stefànssons bøger, hvor astrologi og overtro spiller ind på de skæbner, vi møder. Det overnaturlige manifesterer sig for eksempel i "Sommerlys og så kommer natten", når det spøger i Brugsen, og når en dreng forsvinder sporløst ind i et vindue.

Sådan downloader du lydbogen

"Sommerlys og så kommer natten" kan downloades gratis til og med 13. december på dette link. Du skal højreklikke på "hent udsendelse" og trykke "gem link som".

Sådan streamer du lydbogen

Lydbogen kan streames til og med 30.december på dette link.

Husk, at hvis du streamer bogen, så skal du høre den, mens du har forbindelse til internettet i perioden, hvor lydbogen er tilgængelig.

Du kan også lytte bogen via DR's radio-app, hvor alle vores lydbøger fremover ligger under fanen 'Radiodrama'.

For øvrig hjælp til at høre lydbogen, se i faktaboksen til venstre.

Lydbogen bliver oplæst af Carsten Warming, og det er forlaget Batzer&Co., der har udgivet romanen på dansk.

Stedsans på Island

I januar 2015 besøgte radioprogrammet Stedsans på p1 Island, og her talte værten Susanna Sommer blandt andet med Jón Kalman Stefànsson om romanen "Sommerlys og så kommer natten". Du kan høre hele udsendelsen på dette link.

Om forfatteren

Jón Kalman Stefánsson er født i 1963 på Island. Han debuterede i 1988 og har udgivet ti bøger, både digtsamlinger, noveller og romaner. Han har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris fire gange, romanen “Sommerlys, og så kommer natten” blev nomineret i 2009.

Kalman har udover forfattertilværelsen været både slagteriarbejder, arbejdet i fiskeindustrien, studeret på universitet, undervist på højskole og arbejdet som bibliotekar.