Månedens klassiker: Historien

I 'Historien' fortæller Elsa Morante om de almindelige mennesker og ofrene - dem, vi ellers ikke hører om, når verdenshistorien bliver fortalt

Rom, 1941.

Et møde mellem den lidt forskræmte, halvjødiske lærerinde Ida Mancuso og en ung tysk soldat fra besættelsesmagten ender med et epileptisk anfald, en voldtægt og en graviditet.

Ni måneder senere kommer lille Useppe til verden.

Ida prøver at holde drengen skjult, selv for sin næsten voksne dreng, Nino. Men han opdager det nye familiemedlem og reagerer helt anderledes, end Ida havde forventet: Han bliver på stedet helt forgabt i sin lillebror.

Det er dét trekløver, der bliver skildret i Elsa Morantes klassiker 'Historien' fra 1974, som vi læser på opfordring af forfatter Kirsten Thorup.

Morante fortæller om ofrene for historiens gang

Titlen - 'Historien' - kan virke tilfældig, nærmest doven. Men det er slet ikke tilfældet.

- Det er en polemisk titel på den måde, at hele romanen er et langt anklageskrift mod den store historie. Magthavernes, herskernes, generalernes historie. Altså historien med stort H, den der også bliver fortalt i historiebøger og skolebøger, fortæller Thorup.

- Elsa Morante har sat sig for at fortælle historien neden under historien. Alle de såkaldte små, almindelige menneskers historie. Alle ofrene for historiens gang.

Lige som den 'store' historie er Morantes roman en krigshistorie. 2. Verdenskrig hærger Rom, og familiens hus bliver bombet. De overlever alle tre, men bliver skilt fra hinanden. Ida og Useppe ender i en flygtningelejr for internt fordrevne.

Ida gør hvad hun kan for at skjule sin jødiske baggrund i en tiltagende racefjendsk krig.

Du kan lytte til Kirsten Thorups genfortælling af 'Historien' her:

0:00

Vær med i debatten

Hvis du har lyst til at høre, hvad andre synes om bogen og dele din egen oplevelse af den, så klik ind på DR Klassikerklubbens side på Litteratursiden.dk hvor debatten vil være åben hele denne måned.

Har du fået blod på tanden? I serien 'Klassikere Genfortalt' har vi fået syv andre forfattere til at fortælle om deres yndlingsklassiker.

Du kan blandt andet tage med Ib Michael på hvaljagt i 'Moby Dick' eller med hjælp fra Søren Ulrik Thomsen få genopfrisket hvad der nu lige er med Kong Ødipus.

Du kan abonnere på dem i iTunes eller direkte fra siden her.

De seks, vi læser i Klassikerklubben i denne sæson, kan du alle være med til at debattere på Litteratursiden.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk