Månedens roman handler om en usædvanlig familie

Ane Riel har skrevet en mystisk, kærlig og klam roman om en familie, der vil alt det rigtige, men gør alt det forkerte. Vi læser 'Harpiks' i Romanklubben i april.

(Foto: Alex Nyborg Madsen)

Liv er syv år gammel og bor med sin mor og far på en gård på Hovedet, som hænger sammen med resten af øen via en smal tange, der hedder Halsen.

Livs mor var en gang slank, men hun er ved at blive så stor, at hun ikke kan komme ud af sengen. Om natten tager faren Liv med til gårde og sommerhuse på øen, hvorfra de vender hjem med dåsemad, poser med kiks, gazebind, sakse, sokker, cykler og bobleplast.

DR Romanprisen 2016

DR Romanklubben læser seks nominerede romaner:

December: 'På træk' af Kamilla Hega Holst

Januar: 'Kvinden i korshæren' af Henning Mortensen

Februar: 'En ny tid' af Ida Jessen

Marts: 'Den første sten' af Carsten Jensen

April: 'Harpiks' af Ane Riel

Maj: 'Hvad mener du med vi' af Jacob Skyggebjerg

Romanerne debatteres på landets biblioteker og online på litteratursiden.dk her.

I maj stemmer bibliotekerne tre romaner videre, og en jury bestående af læsere kårer den endelige vinder. Offentliggørelsen foregår den 4. juni.

Alle de mange ting fylder mere og mere, gården forfalder, moren bliver større. En kvælende klaustrofobi sniger sig ind på den lille familie i Ane Riels 'Harpiks', som er månedens bog i april og nomineret til DR Romanprisen 2016.

Mørket tager smerten

Livs far har lært hende, at mørket tager smerten. Derfor er det ok, at de sætter snarer op og fanger kaniner, så længe det foregår om natten.

Og da Livs farmor kommer på besøg og begynder at spørge, om Liv ikke skal i skole, og om hun har andre børn at lege med, er det også ok, at Livs far holder en pude foran hendes ansigt, til hun dør.

For han gør det for ikke at miste Liv, som han elsker over alt på jorden. Og der er så mørkt på farmorens værelse, at hun ikke mærker noget, da det sker.

En mørk og humoristisk fortælling

Sådan tænker Liv i hvert fald, men det er alligevel ikke rart. Heldigvis har hun Carl. Carl er Livs tvillingebror, og han eksisterer mest i hendes fantasi.

For da de var små, faldt han ud af vuggen og døde. Og måske er det i virkeligheden her, det begynder, alt det, der senere sker på gården på Hovedet.

'Harpiks' er en fortættet, mørk og humoristisk fortælling om en familie, der vil alt det rigtige, men som alligevel ender med at gøre alt det forkerte.

Spørg forfatteren

Du kan selv være med til at diskutere 'Harpiks' i online-debatten på Litteratursiden.dk, hvor Ane Riel også blander sig og svarer på jeres spørgsmål.

Og så kan du læse mere om Ane Riels forfatterskab på forfatterweb.dk.

God fornøjelse!

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve