Månedens roman: Kvindesnak på højskolen

Syv forskellige kvinder har det til fælles, at det store litterære gennembrud stadig lader vente på sig. De tager i skriveeksil på en højskole, og det er blevet til romanen 'Hvad mener du med vi' af Jacob Skyggebjerg, som vi læser i maj.

Jacob Skyggebjerg er nomineret til DR Romanprisen 2016 for 'Hvad mener du med vi'. Vi læser bogen i maj. (Foto: Sofie Amalie Klougart © Sofie Amalie Klougart)

Syv kvinder mødes på en højskole et sted i Jylland i påsken. Dagene skal bruges på at dykke helt ned i skrivearbejdet. Den ene skriver voldserotik, den anden arbejder på en børnebog om grævlingen, der får sig en lærestreg, og en tredje skriver færøsk socialrealisme.

DR Romanprisen 2016

DR Romanklubben læser seks nominerede romaner:

December: 'På træk' af Kamilla Hega Holst

Januar: 'Kvinden i korshæren' af Henning Mortensen

Februar: 'En ny tid' af Ida Jessen

Marts: 'Den første sten' af Carsten Jensen

April: 'Harpiks' af Ane Riel

Maj: 'Hvad mener du med vi' af Jacob Skyggebjerg

Romanerne debatteres på landets biblioteker og online på litteratursiden.dk her.

I maj stemmer bibliotekerne tre romaner videre, og en jury bestående af læsere kårer den endelige vinder. Offentliggørelsen foregår den 4. juni.

Det er rammerne om 'Hvad mener du med vi' af Jacob Skyggebjerg, som Romanklubben læser i maj. Med den er vi nået til den sidste af de i alt seks nominerede romaner til DR Romanprisen 2016, for den 4. juni offentliggøres vinderen live på P1.

Men det giver os altså - heldigvis - en måned til at finde ud af, hvad Jacob Skyggebjerg og kvinderne i hans roman, mener med vi.

Bingo og påskemiddag på højskolen

Vi møder småalkoholiserede Egi og den 40-årige evighedsstuderende Pia, pernitne Sherry, der ser indretningsprogrammer, joviale Jette og Elsebeth, der hele tiden vasker alt af i lavendelduftende Ajax. Og så er der Iben, der går på dates, og Stine, der mest går for sig selv.

Kvinderne taler i munden på hinanden, opmuntrer, kommer med stikpiller og pludrer konstant, mens de laver mad, spiser mad, drikker vin, ryger cigaretter og giver feedback ved oplæsninger over aftensmaden i højskolens køkken.

De får ikke alle skrevet lige meget men tager til bingo og højmesse, og opholdet kulminerer med en stort anlagt middag påskesøndag, som det år falder sammen med Hitlers fødselsdag.

Kvinder, der snakker

Jacob Skyggebjerg debuterede med 'Vor tids helt', en udkants/undergrundsroman, som med sin fortælling om at være ung, på stoffer og på røven ramte lige ned i autofiktionsbølgen.

Jacob Skyggebjergs såkaldte svære toer - som også en af kvinderne i bogen kæmper med - vender formlen fra debuten på hovedet. Her er ikke en mand, der fortæller med udgangspunkt i sig selv, men syv kvinder, der (snik)snakker med hinanden.

Det er der kommet en satirisk og skarpt fortalt kollektivroman ud af, og du kan være med til at diskutere den i hele maj måned i online-debatten på litteratursiden.dk her.

Du kan også læse mere om Jacob Skyggebjergs forfatterskab på forfatterweb.dk.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve