Månedens roman: Når krigen er et computerspil

Månedens bog er tung i mere en én forstand. I marts læser vi nemlig Carsten Jensens murstensroman ’Den første sten’ om en dansk deling soldater i Camp Price i Helmand, Afghanistan.

Carsten Jensen er nomineret til DR Romanprisen 2016 for 'Den første sten', som er månedens bog i marts.

- I er soldater. I hører til i Gul Zone, hvor jeres hjerter slår hundrede slag i minuttet. Årvågenhedens zone. I Rød Zone kæmper i for jeres liv. I Grå Zone har i ryggen mod muren.

- I Sort Zone venter panikken.

Sådan siger delingsfører Rasmus Schrøder til den gruppe af soldater, der ankommer til Camp Price i Helmand-provinsen i Afghanistan i starten af Carsten Jensens roman, ’Den første sten’.

DR Romanprisen 2016

DR Romanklubben læser seks nominerede romaner:

December: 'På træk' af Kamilla Hega Holst

Januar: 'Kvinden i korshæren' af Henning Mortensen

Februar: 'En ny tid' af Ida Jessen

Marts: 'Den første sten' af Carsten Jensen

April: 'Harpiks' af Ane Riel

Maj: 'Hvad mener du med vi' af Jacob Skyggebjerg

Romanerne debatteres på landets biblioteker og online på litteratursiden.dk her.

I maj stemmer bibliotekerne tre romaner videre, og en jury bestående af læsere kårer den endelige vinder. Offentliggørelsen foregår den 4. juni.

Romanen er nomineret til DR Romanprisen 2016, og vi læser den i marts måned.

3. deling i Camp Price

Og Schrøders ord viser sig at blive profetiske for soldaterne, der dog i første omgang keder sig i lejren og fordriver tiden med crossfit, cigaretter og overflødige patruljer.

Der er Hannah, eneste pige i flokken, der kæmper indædt for ikke at blive undervurderet på grund af sit køn. Sylvester, hvis kæreste hjemme i Danmark er gravid.

Soldaterlægen Simon, der er slagteruddannet og har en særlig evne til at få dyrene til at falde til ro inden slagtning. Andreas, som bliver kaldt Bipersonen, og som filmer alt, hvad soldaterne foretager sig.

Ind i Sort Zone

Men på en af patruljerne uden for lejren rammer soldaterne en vejsidebombe og mister mænd. De bliver hævntørstige og rastløse, der skal ske noget, og på en patruljekørsel handler et par af dem overilet og mod bedre vidende.

Der er civile dræbte, og da soldatene officielt skal undskylde over for ofrenes familie, sker der noget, som for alvor sætter lavinen af vold og hævn i skred.

Dronernes summen

’Den første sten’ handler om at være midt i krigen, som den ser ud i vores tid, hvor slagmarken i høj grad er blevet digital, men hvor ofrene stadig er af kød og blod.

En krig, hvor dronerne summer ildevarslende over hovederne på civile og soldater, som en lydlig påmindelse om, at der et sted langt væk sidder et menneske, som med et klik på en knap kan slå dem ihjel, som var de figurer i et computerspil.

Vær med i debatten

I marts diskuterer vi 'Den første sten' på litteratursiden.dk, hvor Carsten Jensen også blander sig i debatten og svarer på læsernes spørgsmål. Deltag i debatten her.

Du kan også læse mere om Carsten Jensens forfatterskab på forfatterweb.dk.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve