Månedens roman: Usandsynlig kærlighed i terrorramte New York

I august følger Romanklubben en illegal immigrant og en PTSD-ramt soldat, der forsøger at klare sig i New York i årene efter 9/11. Vær med når vi læser 'Forberedelse til næste liv' af Atticus Lish.

'Forberedelse til næste liv' er Atticus Lishs debut, og den har fået stor ros verden over. Romanklubben læser den i august. (Foto: Politikens Forlag)

De kunne skabe deres egen hær, en deling på to mand, der skulle bekæmpe de svære udfordringer der var, ved hans psykiske tilstand og hendes immigrationsstatus.

Sådan siger Zou Lei til Skinner en aften i en kælder i New York. Hun er illegal immigrant, oprindeligt fra et muslimsk mindretal i Kina, der kaldes uighurere. Han er hjemvendt fra Irak med PTSD, hovedet spækket med uudslettelige rædsler, og kroppen pumpet fuld af beroligende piller.

De er hovedpersoner i den usandsynlige kærlighedshistorie i en roman, der samtidig er et dirrende tidsbillede af USA i årene efter 9/11. Romanklubben læser 'Forberedelse til næste liv' af Atticus Lish i august.

Bunden af samfundet i Flushing, NY

Zou Lei og Skinner mødes i bydelen Flushing i New York. Han vandrer hvileløst rundt, er skiftevis på stoffer, fuld eller sover rusen ud på døgnåbne McDonalds. Hun arbejder i et gadekøkken og en dag, mens hun træner i en pause, dukker Skinner op.

Byen smerter stadig efter 9/11, og medierne er så småt begyndte at forholde sig til de soldater, der vender ødelagte hjem fra krigen mod terror. Samtidig hersker en stærk patriotisme, og loven The Patriot Act gør, at folk som Zou Lei bliver fængslet og tilbageholdt på ubestemt tid.

Skinner og Zou Lei træner sammen og tilbringer nætterne i hans lejede værelse omgivet af pizzabakker og militærudstyr. De taler om at gifte sig, så hun kan blive i landet. Men både samfundet og Skinners indre dæmoner gør fremtiden for den lille tomandshær usikker.

Skrevet på en frustration over Irakkrigen

Atticus Lish skrev 'Forberedelse til næste liv' på en frustration over Irakkrigen, daværende præsident George Bush og amerikanernes reaktion på angrebene den 11. september 2001. Det fortalte han, da Romanklubben interviewede ham i forbindelse med bogens udgivelse i Danmark i marts i år:

- I dag siger folk, at set i bakspejlet, giver det ingen mening at vi gik i krig. Men det gav ingen mening allerede dengang, og ingen sagde noget. Jeg var dybt frustreret, og det bar jeg med mig, indtil jeg kunne skrive bogen og gøre noget ved den følelse.

Du kan høre forfatteren fortælle mere om krig, ytringsfrihed, forfatterens observerende rolle og om dynamikken i Zou Lei og Skinners forhold i indslaget i playeren herunder. Indslaget blev bragt i Kulturlørdag på P1 den 26. marts,.

0:00

Og så kan du selvfølgelig som altid være med til at diskutere romanen i online-læseklubben på litteratursiden.dk lige her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk