Manden der ville henrettes

Krimimessen er fyldt med gode, drabelige historier. Men virkeligheden kan også være med. DR Krimiklubben fulgte i hælene på Jens Nielsen - fangen, der gerne ville dø.

Skafottet, som Jens Nielsen blev henrettet på og øksen, der skilte hovedet fra kroppen. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © DR)

Angsten burde have fyldt den lukkede fængselsgård helt op på denne novembermorgen i 1892.

"De faa skridt til Skafottet udførte Delinkventen i sikker Gang, knælede ved egen hjælp paa det til Skafottet hørende Underlag og lagde til selve Henrettelses-Øjeblikket den største Fatning for dagen"

Det var det, der var så bemærkelsesværdigt ved denne henrettelse. Delinkventens, altså fangens, manglende angst for det, der skulle ske: Hans hoved skulle skilles fra kroppen.

Fangen, Jens Nielsen, havde set frem til sin henrettelse, siden han kom indenfor murene i fængslet i Horsens otte år tidligere. Endelig var det lykkedes.

Det fortæller Horsens Fængselsmuseums Maria Berg Briese, der på årets Krimimesse i det gamle fængsel i Horsens guider rundt på en tur, som handler om Jens Nielsen. Den sidste mand, der blev henrettet med økse i Danmark.

Det er 120 år siden, at Jens Nielsen blev henrettet i Vestre Gård. I dag fik vi lov til at komme med ind og se stedet. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © DR)

Ensomheden i isolation ødelagde Jens

Allerede som barn måtte Jens Nielsen stjæle for at købe mad til sig selv og sin mor, som han boede med på fattiggården.

Da Jens blev indsat i Horsens Tugthus som 21-årig havde han siddet i fængsel det meste af sit liv. Sammenlagt seks år havde han tilbragt i isolation, og det havde gjort noget ved Jens.

I et brev til sin mor skrev han "Det er ikke så meget ensomheden. Det er det, ensomheden gør ved mig".

Han skrev, at han havde kvalme og madlede, frygtelig hovedpine og mareridt. Det værste var, at han hørte stemmer. Det kunne han ikke holde ud.

Henrettelsen skulle starte en debat

Jens var klar til at dø.

- Men han vil ikke begå selvmord. Han mener, det er samfundets skyld, at han er blevet den, han er. Især de to forstandere på de forsorgshjem, han har været på. Derfor mener han, det er rimeligt, at han skal henrettes, fortæller Maria Berg Briese.

Henrettelserne var offentlige, og på den måde håbede Jens Nielsen med sin død at kunne åbne en debat om, hvordan de fattige - og især fattiges børn - behandles i Danmark.

Så Jens skulle på jagt efter en dødsdom.

Tredje gang var lykkens gang

- Hvad gør man, når man sidder i et lukket statsfængsel og gerne vil have en dødsstraf? Man dræber en ansat. En medfange giver jo ikke helt så godt, fortæller Maria Berg Briese.

Tre forsøg tog det.

De første to gange havde Jens faktisk succes med at overfalde fængselspersonalet og få sin dødsdom. Men tilsin store ærgrelse blev han benådet af kongen og fik livstid i stedet for dødsstraf.

Med sit tredje mordforsøg fik han endelig en dødsdom, der stod ved magt og skulle eksekveres. Desværre for Jens Nielsen havde offentligheden vendt sig mod henrettelser, så det store publikum, han havde håbet på, blev reduceret til hans medfanger.

Det er 120 år siden, at Jens Nielsen blev henrettet i Vestre Gård. I dag fik vi lov til at komme med ind og se stedet. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © DR)

Den rolige mand på skafottet

Den 8. november kl. 7 om morgenen efter at have indtaget sit sidste måltid blev Jens Nielsen ført ud i fængselsgården.

I hvert en vindue hele vejen rundt i fire etager stod fangerne og kiggede ud gennem tremmerne mod den unge mand, der roligt og sikkert gik op på skafottet.

Han lagde uden modstand sit hoved på blokken, modtog sin dødsdom og velsignelse, og så svingede skarpretteren øksen.

I et hug forlod livet den trætte krop. Jens Nielsen var død.

To dage senere bragte journalisten Henrik Cavling en reportage i Politiken, og debatten om henrettelser tog fart. Jens Nielsen blev det sidste menneske i Danmark, der blev henrettet i fredstid.

Det er 120 år siden, at Jens Nielsen blev henrettet i Vestre Gård. I dag fik vi lov til at komme med ind og se stedet. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © DR)
Facebook
Twitter