Mød årets Romanpris-jury

I hundredvis af danske læsere er hvert år med i DR Romanpris-forløbet. Ved selve afgørelsen repræsenteres de af en jury fra landets læsekredse. Mød dette års jury her.

Romanpris-juryen i DR Byen - fra venstre Hanne Ingerslev, Hanne Rønberg, Bent Dammand og Helle Jørler. (Foto: Anya Mathilde Poulsen)

Juryen, som udpeger modtageren af DR Romanprisen består af medlemmer fra bibliotekernes Romanklub-læsekredse. I år kom jurymedlemmerne fra Vejle, Gentofte, Christianshavn og Frederiksværk. Litteratursiden.dks online-læsekreds er også repræsenteret med en deltager.

Hanne Rønberg, Vejle Biblioteks Romanklub

Hanne Rønberg (Foto: Helen Nygaard Jessen)

Jeg læser rigtig meget, og alt hvad jeg kan komme i nærheden af bliver slugt - både faglitteratur, lyrik, filosofi og skønlitteratur. Sidste år læste jeg 70.000 sider. Det svarer til 190 sider om dagen. Men jeg læser også meget hurtigt. Jeg skulle måske nok have været forfatter, men i stedet blev jeg skolelærer og underviser i dansk, tysk og engelsk.

Hvad får du ud af at være i en læseklub?

Jeg meldte mig ind i en læseklub, fordi jeg syntes, jeg manglede at fordøje alle de mange bøger, jeg læser. Nogen gange kan man sidde derhjemme med en roman, hvor man næsten ikke kan få vejret efter man har læst den. Så er det rigtig godt at snakke dem igennem med nogen.

Jeg synes også, det er sjovt, at man kan komme ud for, at man tror, man har en rigoristisk opfattelse af bogen, men så snart den kommer i spil i læseklubben, så opdager man, at der er noget, man slet ikke har tænkt på.

Hvad har været den største læseoplevelse inden for det sidste år?

Jeg har læst en bog, der hedder 'Privat skov' af Nanna Goul, som jeg synes var rigtig spændende. Den handler om en kvinde, der flytter ud på landet for at prøve at finde sin identitet. Christian Yde Frostholms 'Selvportræt med dyr' kunne jeg også rigtig godt lide. Og så gjorde Siegfried Lenz' 'Masken' om de forskellige identiteter vi tager på os et stort indtryk på mig.

Islænderen Kristín Marja Baldursdóttirs bog 'Fra hus til hus' var jeg også rigtig glad for. Den handler om en arbejdsløs islandsk pige, som bliver rengøringskone i forskellige hjem. Gennem hende lærer man en masse mennesker at kende.

Har du en yndlingsbog?

Min smag er meget bred, og jeg læser jo rigtig meget, så jeg synes, det er svært at sige. Jeg er også til krimier og thrillers. Jeg kan godt lide, når de er rigtig mørke og dystre. Jeg er glad for forfattere som Ann Granger, Jussi Adler-Olsen og Bødker & Bruun. Men hvis der er en ting der er gennemgående i mit liv, så er det Dan Turèll. Både hans krimier, digte, statements og cd'er. Jeg ville ønske, han levede endnu.

Hårdt presset ville jeg måske sige, at 'Vangede billeder' er min yndlingsbog.

Helle Jørler, Christianshavns Biblioteks Romanklub

Hanne Rønberg (Foto: Helen Nygaard Jessen)

Jeg tror, jeg læser, fordi jeg er ekstremt nysgerrig på andre mennesker og deres liv. Jeg er interesseret i det psykologiske mellem mennesker. Jeg synes, man kan suge noget visdom om det ud af romaner især. Fra mit liv som journalist kan jeg godt lide handlingsbårne fortællinger. Ligesom sproget er en bærende ingrediens.

Hvad får du ud af at være med i en læseklub?

Først og fremmest at jeg faktisk får læst. For jeg skal have 'lektier' for, for at komme i gang. Og for det meste kommer jeg også igennem. Man får jo mest ud af at være i læseklubben, hvis man rent faktisk har læst bøgerne.

Jeg har prøvet ikke at være blevet færdig inden læseklubmødet, og det er rigtig irriterende. Ikke kun fordi man ikke kan være med i snakken, men også fordi man jo får afsløret slutningen. Så læseklubben er en god motivation. Og så er man jo privilegeret, fordi man gennem DR Romanklubben kan få fat på de helt nye bøger på biblioteket.

Hvad er din største læseoplevelse inden for det sidste år?

Til min store undren var jeg meget glad for Naja Marie Aidts 'Sten saks papir'. Jeg synes, den har et utrolig smukt og poetisk sprog, og samtidig var den spændende og næsten lidt krimi-agtig. En forbløffende og uforudsigelig kombination. Jeg var også glad for 'Den stjålne vej' af Anne-Cathrine Riebnitzsky og Kim Leines 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

Har du en yndlingsbog?

Hvis jeg absolut skal svare, så må det blive Karen Blixens 'Babettes gæstebud'. Men det kan sagtens være noget andet i morgen. Ellers er jeg generelt glad for nyere dansk og amerikansk litteratur. Jeg er ret vild med Nicole Krauss' 'Kærlighedens historie'. Jeg glæder mig til at læse hendes nye bog 'Det store hus'.

For nogle år siden læste vi også en bog i læseklubben, som hedder 'Den forelskede unge' af Marianne Larsen. Den synes jeg er genial. Den er skrevet fra en 5-årig piges perspektiv og beskriver et døgn i hendes familie. En meget lyrisk og poetisk bog. Men jeg har også været glad for Anne Lise Marstrand-Jørgensens 'Hildegard'.

Hanne Ingerslev, Gentofte Biblioteks Romanklub og Litteratursiden.dk

Hanne Rønberg (Foto: Helen Nygaard Jessen)

Jeg har altid læst bøger og været glad for at skrive kronikker og noveller. Jeg har meldt mig som jurymedlem, fordi jeg meget gerne ville kæmpe for min yndlingsroman. Og det har været meget spændende og givende at være med.

Hvorfor er du med i en læsekreds?

Andres opfattelser giver nye synsvinkler, og der kan altid være detaljer, man ikke selv har fået med. Jeg har været med i fem år og er også aktiv på nettet i online-læsekredsen på Litteratursiden.dk. Forfatteren er jo med i online-læseklubben, og det har været så spændende. Der kommer nogle løsninger på noget, man ikke selv havde set.

Kristian Bang Foss, som har skrevet 'Døden kører Audi', sagde: "Jeg ved ikke mere, end I andre gør", men så kom han alligevel med de tanker, han havde gjort sig, og så vidste han jo alligevel noget mere. Det er jo pragtfuldt og en kæmpe chance at kunne spørge forfatteren.

Hvad har været en stor læseoplevelse det seneste år?

Jeg kan så godt lide de romaner, hvor noget svæver lidt i det uvisse. Sissel-Jo Gazans 'Dinosaurens fjer' var lidt i det overnaturlige, og det var meget spændende. David Mitchells 'Skyatlas' var også enormt spændende.

Hvad har du ellers af yndlingslitteratur?

Murakamis '1Q84' er meget ud over det sædvanlige. Og Karen Blixen er jeg også meget glad for.

Bent Dammand, Frederiksværk Biblioteks Romanklub

Hanne Rønberg (Foto: Helen Nygaard Jessen)

Som ung læste jeg meget skønlitteratur, men så blev det i en lang årrække mest til faglitteratur. Et brancheskift gjorde imidlertid, at jeg igen fik tid til at læse romaner, og de seneste par år har jeg været med i en læsegruppe og læst meget skønlitteratur.

Hvorfor er du med i en læsekreds?

Det åbner en helt ny verden, fordi det giver appetit til at læse andre forfattere, end man selv havde valgt. Det der med, at man er tvunget til at læse en bog på en måned og forsvare og begrunde og give den karakter, det er givende. F.eks. har jeg nok læst samtlige Murakamis bøger og er begyndt på Richard Ford og Nicole Krauss, som jeg sikkert ikke selv ville tage fat på, men jeg blev optaget af de verdener.

Hvad har været en stor læseoplevelse det seneste år?

Det har været Murakami. Den bedste af hans bøger er 'Trækopfuglens Krønike'. '1Q84' har fået meget omtale, men den er måske ikke helt så god.

Hvad vil du som helhed betegne som din yndlingslitteratur?

I læseklubben har jeg fået øjnene op for Stig Dalager, der var nomineret til DR Romanprisen med 'Det blå lys' om Marie Curie. Den måde, han skriver på, gør, at jeg selvfølgelig vil læse noget mere af ham.

F.eks. lyder 'Broerne til verden 1-5' interessant, og dem vil jeg gerne læse. Det er måden, han skriver på, jeg synes er spændende. 'Det blå lys' er vældigt godt beskrevet. Jeg vidste i realiteten ikke, at der var en dansk forfatter, der kunne skrive på den måde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk