Natarbejde blandt robotter gav stof til roman

Mange mennesker arbejder den slags steder, men det er sjældent, vi ser bøger, der tager livet som indmad i en robot-styret lagerbygning op. Jonas Eika Rasmussens roman Lageret Huset Marie er denne måneds læsning i DR Testklubben.

Jonas Eika Rasmussen har brugt sine erfaringer fra arbejdet på Dansk Supermarkeds lager i sin debutroman. Blandt andet beskriver han, hvordan kollegerne har forskellige måder at komme igennem det ensformige natarbejde på. (Foto: Lil Wachmann)

Nogle arbejdspladser sætter et særligt dybt aftryk på medarbejdernes sind og krop.

For den unge forfatterspire Jonas Eika Rasmussen var det skelsættende at få job i et enormt varelager ved Aarhus. De indtryk og oplevelser, det gav ham, udgør en væsentlig del af inspirationen til hans debutroman Lageret Huset Marie.

Lageret, som bliver omtalt i bogen, er i virkeligheden en kæmpekasse på 53.000 kvadratmeter. Det ligger ud til motorvejen vest for Aarhus og fungerer som mellemstation for alle nonfood varer til Dansk Supermarkeds butikker i Danmark.

Det er højteknologisk, og det er robotter, som udfører det meste af arbejdet med at flytte paller og titusindvis af varer rundt på transportbånd mellem de mange etagers hyldemeter.

Stedet var en organisme

Men der er brug for mennesker til at pakke ordrerne på paller, så de rigtige varer kommer ud til butikkerne. Og det arbejde tog Jonas Eika Rasmussen sig af. På natholdet.

Dansk Supermarkeds lager i det vestlige Aarhus er formet som en kæmpekasse. Indenfor arbejder robotter og mennesker sammen om at fordele titusindvis af varer døgnet rundt. (© Dansk Supermarked)

- Det var en på alle måder overvældende oplevelse. Stedet fungerede nærmest som en organisme i sig selv. Jeg blev ikke syg af at arbejde der, ligesom min hovedperson gør i bogen. Men jeg kunne mærke, hvordan det påvirkede mine tanker og min krop, fortæller Jonas Eika Rasmussen.

Da Jonas Eika Rasmussen senere begyndte at skrive om Lageret, opdagede han, at stedet genererede sit helt eget sprog.

- Lige så snart min hovedperson kommer til Lageret, bliver sproget i romanen meget teknisk og præciserende. For hovedpersonen er det et forsøg på at kortlægge og overskue et rum der overskrider hans perception. Og det forsøg må selvfølgelig slå fejl.

- Jeg har senere mødt folk, der har arbejdet et lignende sted. De har læst bogen og synes det er fedt, at nogen har sat sprog på, hvor mærkeligt det er at arbejde inden i de der enorme mekanismer, fortæller Jonas Eika Rasmussen.

I pendulfart mellem tre steder

Når hovedpersonen i bogen ikke er på arbejde på Lageret, pendler han videre mellem Huset, hvor han bor i kollektiv med en flok pot-rygende, computerspillende unge mænd. Og så Marie, hans følelsesfulde, angstplagede kæreste.

Hans natarbejde gør, at døgnet bliver opløst, og han driver fra sted til sted. Lige indtil hvert af de tre forløb når til et punkt, hvor der skal tages en beslutning.

- Han har konstrueret sin helt egen orden i tilværelsen. Men både personer og steder gør noget andet, end det, han vil have dem til. Det er også det, jeg har villet skrive om. At steder og personer er autonome i den forstand, at man ikke bare kan bygge sin egen verden som de så skal passe ind i, siger Jonas Eika Rasmussen.

Fri for natarbejdet

Lige for tiden behøver Jonas Eika Rasmussen ikke at tage på natarbejde for at kunne forsørge sig selv. Hans debutroman vakte opsigt og indbragte ham blandt andet Munch-Christensens debutantpris, som han kan leve af lidt endnu. Det har givet ham tid til at arbejde på den næste bog.

- Jeg har skrevet noveller i halvandet år nu, og det begynder at ligne en samling, vurderer Jonas Eika Rasmussen.

Hvis du vil dele din oplevelse af bogen med andre læsere, så finder du DR Testklubbens online-debat her på litteratursiden.dk.

Læs mere om Jonas Eika Rasmussen i portrættet her fra Forfatterweb.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk