To nomineringer til DR Romanprisen 2014 klar

Erling Jepsen og Hassan Preisler er første nominerede til næste års store litteraturpris.

'Den sønderjyske farm' og 'Brun mands byrde' er første kandidater til DR Romanprisen 2014.

Til december tager vi hul på næste sæson af DR Romanprisen, hvor seks danske romaner dyster om læsernes gunst og en præmie på 25.000 kr.

Fra december 2013 til maj 2014 vil de seks romaner blive læst og debatteret i DR Romanklubber landet over, og de to første kandidater er nu offentliggjort.

Det bliver Erling Jepsens 'Den sønderjyske farm' og Hassan Preislers 'Brun mands byrde'.

Forviklinger og tragedier i Sønderjylland

'Den sønderjyske farm' beretter om Allan Jensen, der havde en farm i Sønderjylland ved foden af Gramby Bakke - lidt ligesom Karen Blixen, der havde en farm i Afrika ved foden af Ngong Hills. Hvor Karen dyrkede kaffe, så avlede Allan dog kaniner.

Allan er tolv år, hans forældre har det ikke for godt sammen, og så er der søsteren Sanne, der er i familiepleje, fordi faderen har været i lidt for tæt kontakt med hende. Det er en fortælling om forviklinger og tragedier, fortalt med Erling Jepsens barokke sans for at få Sønderjylland til momentvis at minde om det Vilde Vesten, sådan som det også manifesterede sig i den selvstændige forgænger 'Kunsten at græde i kor'.

Bidsk og sjov integrationskritik

'Brun mands byrde' er Hassan Preislers debutroman. Preisler har dansk-pakistansk baggrund og trækker heftigt og underholdende på selvbiografiske elementer i sin bidende kritik af godhedsindustrien - alle de naive kommunale instanser og andre velmenende aktører, der så gerne vil integrere indvandrere, men som i Preislers optik ikke har noget som helst begreb om, hvad de skal gøre. Samtidig tager bogen også fat i de identitetskonflikter, som Hassan Preisler kender indgående fra sit eget liv.

Hassan Preisler er uddannet skuespiller og bl.a. medgrundlægger af teaterkompagniet danskdansk. Og hvis titlen på debutromanen klinger bekendt, så er det fordi, den er en omskrivning af Rudyard Kiplings berømte kolonialisme-digt 'Den hvide mands byrde' fra 1899.

Masser af stof at diskutere

Kandidaterne til DR Romanprisen udvælges i samråd mellem DR og bibliotekernes website Litteratursiden.dk. Redaktionschef Kåre V. Poulsen fra DR siger om 'Den sønderjyske farm':

- Det er en ret klassisk fortælling om en dreng, som er ved at finde ud af, hvordan verden hænger sammen. Bogen kredser samtidig om nogle ret stærke incest-tabuer. Det bliver interessant at opleve, hvordan læserne vil modtage forfatterens skildringer af den sønderjyske drengs dilemmaer og overlevelsesstrategier i forhold til forældre, søskende og resten af den lille by Gram.

Om 'Brun mands byrde' siger Kåre V. Poulsen:

- Læserne vil møde en fræsende tekst, som opremser en masse personlige betragtninger og kritik af måden, vi danskere favner multikulturelle problemer. Læserne kommer også på en rejse tilbage i to meget forskellige familieslægters historie og vil samtidig få et intimt indblik i de dilemmaer og paradokser, bogens Hassan møder. Spørgsmålet er, om læserne vil elske den humoristiske og lettere anarkistiske tilgang til både stof og form, som romanen tilbyder? Der bliver i hvert fald masser at diskutere, når bogen rammer DRs romanklubber i januar 2014.

Udover disse to romaner vil yderligere fire bøger blive nomineret til DR Romanprisen 2014. Disse titler bliver meldt ud senere på året - en i starten af september og de øvrige op til sæsonstart i december.

Vær med i debatterne!

En lang række biblioteker landet over arrangerer læsekredse om de Romanpris-nominerede bøger. Hvis du kunne tænke dig at være med i en læsekreds, kan du kontakte dit lokale bibliotek og høre, om de har en DR Romanklub.

Læsekredsene spiller en central rolle, når modtageren af DR Romanprisen skal findes.

'Den sønderjyske farm' er til debat i læsekredsene i december, og 'Brun mands byrde' er i fokus i januar 2014.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk