- Normalisering er et meget, meget abstrakt ord

Det er efterhånden svært at se en nyhedsudsendelse uden at støde på ordet 'normalisering'. Sprogforsker Frans Gregersen fortæller lidt om, hvad det egentlig dækker over.

En google-søgning på ordet 'normalisering' viser, at politikere gerne vil sende både Christiania, udlændingepolitikken og senest lærernes folkeskolelærernes arbejdstider gennem den maskine.

Men hvad vil det egentlig sige at normalisere?

- Det er et meget, meget abstrakt ord. Det betyder at gøre normal, siger Frans Gregersen, der er sprogforsker og i studiet hos DR2 Morgen for at lægge ordet på bordet.

Han mener ikke, at det er ordet i sig selv, men kampen om det, som er interessant.

- Er det sjovt eller røvkedeligt at være normalt? Ensretning er jo det, der ligger lige efter. Og standardisering. Det er jo heller ikke nødvendigvis godt at blive standardiseret.

Når det flittigt bliver brugt i lærerkonflikten, er det lidt et sats fra regeringens side, mener Frans Gregersen.

- Det der med at få lærerne gjort normale lige som alle vi andre, som har den pæne, rigtige overenskomst, det er en gambling. Det kan gå begge veje. Hvis lærerne føler, at de bliver gjort normale på en måde, så de bliver ensrettede, standardiserede, målt og vejet på en måde, så de får forringet deres kvalitet, så er det jo en ommer set fra regeringens side, siger han.

Du kan se hele klippet med Frans Gregersen øverst.

Facebook
Twitter