drømmerejse med P1 over tre mandage

Nu kan du høre alle tre afsnit af P1's drømmeserie - om at huske, forstå og bruge det, du drømmer.

Har du en tilbagevendende drøm? Eller går du bare op i at huske dine drømme? Så er 'P1 drømmer' værd at lytte til. (© colourbox.com)

Fra flere tusinde år gamle lertavler og papyrusruller ved vi, at drømme altid har spillet en vigtig rolle. Det gør de stadig for nogen, men for andre er det ren hokus-pokus.

I tre et-times programmer tager P1 drømmene alvorligt, og indrullerer den vigtigste forskning samt en række mennesker, der arbejder seriøst med drømme i Danmark.

At lære at huske sine drømme

I hvert program følger vi desuden et menneskes drømme gennem hele udsendelsen. Det første program hviler på den kendsgerning, at forskning i drømme er meget tæt knyttet til forskning i hukommelse.

Jacob, der er salgstræner, har en kæreste, der kan huske alle sine drømme, og som ivrigt spørger til hans. Desværre er Jacobs harddisk næsten tom hver morgen - alle drømme er forduftet.

Drømmetolker Michael Rohde, der forsker i drømme ved Lunds Universitet, giver råd og vejledning til, hvordan Jacob kan blive bedre til at huske sine drømme.

Det betyder afføring i fuld offentlighed

Det andet program, 'Forstå hvad du drømmer', handler om symboler i drømme, og måder man kan tolke dem på.

Michael Rohde forklarer hvad det betyder at drømme man taber sine tænder, eller skaffer sig af med sin afføring i fuld offentlighed.

Marie, mor til fire og presset på tid og penge, får tolket sine drømme hos drømmetolkeren Michael Rohde.

Programmet fortæller også hvilken status drømme havde i oldtiden sammenlignet med i dag.

Kan se hvad rotter drømmer

Professor Matthew Wilson ved neurovidenskabeligt institut på MIT, Massachusetts Institute of Technology, har indopereret elektroder i rottehjerner, og kan se hvad de drømmer. Han forklarer hvad drømme betyder for vores måde at huske på.

De næste programmer handler om at forstå drømme, og om at bruge dem - for eksempel til at drømme sig en god ide, ligesom dengang Paul McCartney drømte en melodi, som han næste morgen satte sig til at skrive ned ved klaveret, og senere kaldte Yesterday.

De tre P1-programmer om drømme bliver sendt mandage kl. 13.03 den 6., 13. og 20 maj. Find dem her på siden, så snart de har været sendt.

Lyt også til selve drømmene

Samtidig med at P1 ser på drømmene fra den videnskabelige vinkel, kan du også hente en specialproduceret podcast, hvor du kan lytte til selve de drømme, som gennem det sidste halve år er blevet sendt ind til dr.dk/drøm.

Det er en lydlig poetisk rejse gennem drømmenes sære, smukke, skæve og skræmmende verden. Læs mere og hent podcasten her.