Peter Høeg: Jeg kan få tre mursten til at ligne et hus

Hvor meget skal en forfatter egentlig selv vide om sit stof? Peter Høeg indleder DR Romanprisen 2015 og løfter lidt af sløret for, hvordan en roman fuld af kompliceret viden bliver til.

(Foto: Rikke Caroline Carlsen)

- Hvis jeg siger noget om, hvordan det bliver til, så bliver I skuffede. Det er jo snyd!

Peter Høeg griner ud mod publikum på BogForum og beslutter sig alligevel for at fortælle om, hvordan han researcher til sine romaner.

- Problemet er, at når man er forfatter, så bruger man sin tid til at skrive bøger, så man kan ikke samtidig vide alt. Det man skal vide, det er hvordan man får det til at se ud som om, man ved noget.

Hvordan researcher man på driftstryk?

I romanen 'Effekten af Susan', der er nomineret til DR Romanprisen, kommer vi indenfor i eksperimentalfysikeren Susan Svendsens univers.

Hun er typen, der har pillet ved sit gaskomfur, så et driftstryk et godt stykke over det tilladte får flammen til at hvæse. Sådan skal det være, når man laver mad, mener hun.

Flere læsere fra DR Romanklubben har undret sig over, hvordan man researcher på så omfattende og kompliceret et univers som naturvidenskaben, der fylder meget i bogen.

- Det her med driftstrykket - da slår jeg bare op i gasregulativet for naturgas, siger Peter Høeg og griner sammen med publikum.

- Der står hvad driftstrykket skal være. Og så pakker jeg det sprogligt.

Respektfuld lån af andres viden

For det er det, han kan. Det med sproget.

- Jeg føler tit, at jeg kan få tre mursten til at ligne et hus eller give et glimt af noget, der er en udsigt som om der er et landskab, men det er jo bare et glimt. For at være helt ærlig.

Peter Høeg er vild med at bygge oven på den viden, som andre ligger inde med, og - med respekt, understreger han - låne fra fx naturvidenskaben.

- I den balance mellem rent faktisk at vide noget og at lade som om man ved noget mere, der bliver mine romaner til. Er det meget skuffende, når jeg siger det? Jeg ser ikke for lille ud, griner han spørgende.

Peter Høeg deltager i debatten

På Litteratursiden.dk debatterer DR Romanklubben 'Effekten af Susan' online.

Du kan være med - og du kan endda stille spørgsmål direkte til forfatteren. Peter Høeg gæster nemlig debatten og svarer på jeres spørgsmål.

Du kan finde debatten, der foregår på Litteratursiden.dk hele måneden, her.

Facebook
Twitter