Pia Juul: - Jeg så kvinden, der gravede

I juni har forfatter Pia Juul været på opdagelse i jeres drømme og skrevet en novelle.

En enkelt replik eller noget, hun ser for sig, kan sætte Pia Juul i gang med at skrive. Sådan var det også med den læser-drøm, der inspirerede til novellen 'Sådan er du'. (Foto: Rune Evensen © Scanpix)

"Sådan er du" hedder den novelle, forfatter Pia Juul har skrevet til DRs og Ud & Ses drømmeserie. Og den person, der beskrives i novellen, og som "er sådan", har en særlig trang eller tvangshandling.

Personen kan ikke bo et sted særligt længe ad gangen. Så må huset eller lejligheden sælges, alt rykkes op og flyttes til et nyt sted. Egentlig måske ikke så slemt for personen selv, men yderst belastende for partneren, der aldrig tages med på råd, før "Til salg"-skiltet er hængt på lågen.

- En enkelt replik kan sætte mig i gang

Det påtvungne, konstante flytteri er ikke en erfaring fra Pia Juuls eget liv, men en historie hentet fra en drøm sendt ind til dr.dk/drøm af en anonym dansker. Pia Juul overvejede at skrive ud fra to drømme men endte med kun at bruge denne ene med dens temaer af flytning, tryghed og usikkerhed.

- Jeg valgte den, ligesom jeg "vælger" andre ting omkring mig, der giver anledning til en novelle. Jeg hører nogen sige noget i en bus. Eller jeg drømmer selv en sjælden gang noget. En enkelt replik kan sætte mig i gang - eller jeg ser noget for mig, som jeg tager fat i. Her var det kvinden der gravede have, jeg så. Uvist hvorfor, men det så jeg, fortæller hun.

For Pia Juul var det heller ikke særligt anderledes at skrive ud fra et ukendt menneskes drøm end at skrive de romaner, digte og noveller, hun henter stof til i sig selv. Oplevelsen lignede hendes øvrige arbejdsproces.

- Det var faktisk ligesom det plejer at være at skrive. Noget sætter mig i gang - og så bliver det straks mit, og alt andet er glemt, fortæller hun.

Mange spørgsmål til læseren

Undervejs i novellen er der små "glimt" af død. Der leges med ordene "Af jord er du kommet", og et vindue kaster skyggen af et kors på bordet. Et andet særtræk er hovedpersonen, som konstant laver lister, der aldrig bliver færdige, og som også har gemt en indkøbsseddel til en fest, der aldrig blev holdt. Det er et gådefuldt univers, der sætter gang i mange spørgsmål, men læseren må selv finde svarene, siger Pia Juul.

- Det meste af det jeg gør, når jeg skriver, er væk, når jeg er færdig. Så aner jeg meget lidt om hvordan teksten blev til. Og hvis jeg skulle fortælle f.eks. hvilken sammenhæng, der er mellem noget i novellen, ville det betyde, at jeg begyndte at fortolke mig selv. Den slags synes jeg er uklædeligt. At forfattere udlægger sig selv, siger hun.

Er du selv typen, der drømmer meget og kan huske dine drømme, eller er du en af dem, der sjældent drømmer?

- I perioder af mit liv har jeg drømt meget og husket det hele. Det kommer lidt an på hvordan jeg vågner om jeg kan huske noget. Men i lang, lang tid har jeg kun kunnet huske de væmmelige drømme, som der heldigvis er langt imellem.

Hvilken funktion tror du at drømme har?

Jeg aner ikke om de har nogen funktion, men hvis jeg kan huske en drøm kan den påvirke mit humør hele dagen. Ikke altid ubetinget behageligt, slutter Pia Juul.

FacebookTwitter