Pik, lort og skandalekunst

I en ny udsendelse på DR K kigger Michael Jeppesen nærmere på begrebet skandalekunst. Vi har fundet fem eksempler på dansk skandalekunst, som chokerede de fleste.

Marco Evaristti puttede guldfisk i blendere på museet Trapholt i 2000. Værket hed Helena og er provoværk med ikonisk status.

En evig og altid aktuel debat i kunstverdenen lyder: hvad er kunst og hvem bestemmer hvad der er kunst. Og ikke mindst: hvor går grænsen for hvad man kan tillade sig.

Fra tirsdag aften og fire uger frem kan man på DR K se udsendelsen 'Pik, lort og hundehvalpe', hvor disse spørgsmål blandt andet vendes endnu engang. Vært for programmet er Michael Jeppesen.

For provo- og skandalekunsten handler det i stor grad om hvem, der er afsenderen af den skandaløse kunst. Det drejer sig om, at personen bag værket tidligere har bevist, at han eller hun kan levere kunst. Man skal med andre ord først putte en menneskelort på dåse og kalde det kunst, når man har skabt sig et navn i kunstverdenen.

Fem danske kunstnere der provokerer

DR Kunstklub har været i arkivet og fundet fem af de mest kendte danske kunstværker, som har skabt stor furore og debat. Ikke overraskende inddrager fire af disse fem værker dyr. For er der noget, der kan provokere folk, så er det når kunstnere inddrager dyr i deres projekter.

1 - Bjørn Nørgaard - hesteofring

I 1970 slagtede Bjørn Nørgaard hesten Røde Fane, hvor hele seancen blev filmet, mens blodet fossede ud af det store brune dyr på den hvide sne. Hesten blev parteret og lagt i syltetøjsglas med formaldehyd og kan stadig opleves på ARoS i Aarhus.

2- Michael Brammer - udstoppede hundehvalpe

Firbenede og pelsede venner af mennesket ses flere steder i provokationskunsten. "Tro, håb og kærlighed med venner" af Michael Brammer fra 1994 kalder seks udstoppede hundehvalpe, der leger om et stort rødt hjerte, for kunst. En mand blev så voldsomt provokeret af skulpturen, at han smadrede den med en jernstang.

3- Marco Evaristti - blendede guldfisk

Marco Evaristti ville have det til at krible i folks fingre for at gøre noget ved kunstværket og installationen Helena. Han havde sat ti blendere op med en levende guldfisk i hver, som kun overlevede, hvis publikum ikke blev for pirret til at tænde for dem og skære dem i tusinde stykker.

4 - Christian Lemmerz - svin i glasmontre

Christian Lemmerz ville ikke blende sine svin, men til gengæld havde han skåret sine svin op og syet dem sammen igen og lagt dem i glasmontrer. De var en del af udstillingen "Scene" i 1994, hvor man også kunne se store aluminiumsplader smurt ind i grisenes blod.

5 - Kristian von Hornsleth - den afrikanske landsby

Det er ikke kun dyrene det går ud over i kunsten. Det femte kunstværk, vi har udvalgt, har mennesker og deres identitet i fokus. I 2006-2007 var Kristian von Hornsleth i Afrika, hvor han fik folk i en afrikansk landsby til at skifte efternavn til Hornsleth til gengæld for bondegårdsdyr. Dette blev til kunstværker i form af fotografier af de navneforandrede, en dokumentar og en happening. Som titlen, "We want to help you but we want to own you", siger, vil Hornsleth hjælpe folket, men han kræver til gengæld at eje dem.

Hvilket af disse fem provokunstværker er din favorit? Gå til DR Kunstklubs Facebook-side og smid din stemme og din mening om værket.

Se med på DR K klokken 21.40

FacebookTwitter