Reportage fra Litt Talk på Vallekilde Højskole

Lotte Kragh-Müller tog et mentalt brusebad på Vallekilde. Især Dy Plambeck pirrer til nysgerrigheden med sit legende lette og til tider frivole sprog.

Vallekilde højskole. (Foto: Hans Frederik © DR Regionalen)

Lotte Kragh-Müllers reportage er lavet på litteraturfestivalen Litt Talk på Vallekilde Højskole i februar 2012.

Så kom der besked fra DR Læseklubber. En billet til litteraturfestivalen, mod du skriver en reportage!! Som gammel læsehest var det som himlen åbnede sig og en lysstribe ramte mig.

I den skønneste vintersol kørte jeg fra Rødovre til Vallekilde. Jeg har for mange år siden boet i området, men aldrig været på højskolen før. Historiens vingesus rører dog på sig, da jeg kører ind på Højskolevej.

Min farfar har gået på højskolen i 1914, året før kvinderne her i landet fik stemmeret. Det blev debateret flittigt i vandrebøgerne. Min farfar gik ubetinget ind for projektet. En god fornemmelse.

Jeg når frem til skolen hvor veloplagte højskoleelever tager imod. Dagen går med interessante foredrag. I kaffepausen går snakken "hvor kommer I fra ?" snak! snak! "hvordan har du fundet ud af, der er litteratur festival her ?" snak! snak! " DR's læseklubber?", "hvordan" - "spæn- dende" - " fantastisk". Der bliver gavmildt givet forslag til litteratur man bare må læse.

Mentalt brusebad

Første dag går med at høre, Josefine Klougart, Kåre Blutigen, Nikolaj Zeuthen og Anne- Marie Donslund. Om aftenen er der festmiddag og musik v/Nikolaj Zeuthen. Snakken fra om dagen slutter først ved nattetide.

Søndagen begynder for mit vedkommende, med en gåtur. Solen titter frem. Herefter morgenmad og kaffe. Vi er nogle der gerne vil se gymnastiksalen, som er verdens ældste. Der annonceres rundvisning v/forstanderen, meget interessant.

Herefter foredrag. Foredragene er af en varighed og intensitet, der gør forfatterne vedkommende og nærværende. Det er som at få et mentalt brusebad. Meget opfriskende!! Suleima Hind, Kasper Colling Nielsen, Peter Laugesen m. Jakob Bro Band. Alle meget spændende og vidt forskellige. Stemningen er opløftet.

Med Dy til provinsen

Næstsidste foredrag er med Dy Plambeck, som jeg har lovet at skrive om. Siden jeg læste de første anmeldelser af Dy Plambecks sidste bog "Gudfar", har jeg været nysgerrig på hendes forfatterskab. Med Dy tager vi til provinsen.

Sit udgangspunkt tager hun i steder og stederne danner rammen om fortællingerne. I provinsen er der et koncentrat af menneskeskæbner. I digtsamlingen"Burresøfortællinger" foregår historierne i det miljø Dy selv kommer fra. Hun fortæller om mødet med en venindes mor, som er skuffet over, hun ikke kan finde sig selv i bogen. Jeg tænker "måske er hun bare heldig".

Efter jeg har læst "Texas røde rose" og "Gudfar" har jeg tænkt "hvor f....... har hun det sprog fra?" Sproget er legende let og til tider, vil man måske synes, frivolt. Men det er også gennemarbejdet til fingerspidserne.

Hun har været der. Der i mikrokosmos hvorfra alting udgår. Hun ender i makrokosmos. Der, hvor vi på trods, kan føle med personerne i hendes bøger. Dy siger selv, hun f.eks ikke vil kunne skrive en bog, som foregår i Finland. Hun bærer miljøet med sig, som en usynlig kappe. Jeg vil holde et skarpt øje med Dy Plambecks forfatterskab fremover.

Efter dette næstsidste foredrag, er jeg totalt mæt. Undskyld, Jens Blendstrup. Jeg må stifte bekendtskab med dig en anden gang. Jeg ved det ikke bliver kedeligt.

Facebook
Twitter