Romanklubbens læseplan i sommeren og efteråret

Romanklubben forlader de danske romaner og vender blikket mod de udenlandske af slagsen. I sommerens og efterårets læseplan skal vi både forbi New York, Paris, Norge, Napoli, Stockholm og et smut ud i fremtiden.

I sommeren og efteråret læser DR Romanklubben seks store, udenlandske romaner.

Lørdag den 4. juni kåres vinderen af DR Romanprisen 2016 i P1s Litteraturfestival live fra Dokk1 i Aarhus.

Det betyder, at Romanklubben forlader de store danske romaner for denne omgang og i stedet vender blikket mod de fantastiske bøger, der bliver udgivet i resten af verden.

Og der er godt med udsyn i Romanklubbens læseplan for sommeren og efteråret. Vi skal både til Napoli, New York, Paris, de norske skove, et multikulturelt Stockholm og endda et smut ud i en dyster fremtid.

Juni: 'Min geniale veninde' af Elena Ferrante

Lila og Lenu vokser op i et fattigt kvarter i efterkrigstidens Napoli. Lenu - eller Elena, som hun rigtigt hedder - er datter af en portner, lidt forsigtig og bogligt anlagt. Det er gennem hende, vi hører historien om det tætte men også komplicerede venskab med den langt mere dristige og temperamentsfulde Lila.

'Min geniale veninde' er første roman i Elena Ferrantes kvartet om de to pigers opvækst, og her følger vi dem i barndommen, hvor alliancer og fjendskaber i kvarteret og skolen grundlægges.

Juli: 'Svøm med dem som drukner' af Lars Mytting

Edvards forældre er døde, og han vokser derfor op hos sin bedstefar i de norske fjelde. De to holder sig lidt for sig selv, men da bedstefaren pludselig dør, begynder Edvard at undersøge sin families historie. Hvad skete der egentlig i hans tre første leveår, inden forældrenes død? Og hvordan døde de?

'Svøm med dem som drukner' er er en medrivende omgang slægtsforskning, der placerer en ung mand og hans families historie i de store og dramatiske begivenheder i det 20. århundrede.

August: 'Forberedelse til næste liv' af Atticus Lish

Zou Lei ankommer til kvarteret Flushing i New York. Hun er illegal immigrant, og arbejder i skiftende gadekøkkener, mens hun hele tiden forsøger at skabe sig en sikker fremtid. Skinner er PTSD-ramt Irak-veteran, og bruger det meste af sin tid på at drikke sig fuld og sove rusen ud på døgnåbne McDonalds.

Atticus Lish fører de to karakterer sammen i 'Forberedelse til næste liv', og det er blevet til en usandsynlig kærlighedshistorie og et knivskarpt tidsbillede af New York i tiden efter 9/11.

September: 'Baseret på en sand historie' af Delphine de Vigan

En fransk forfatterinde har taget af hovedstolen og fået det helt store litterære gennembrud med en roman om hendes familie og barndom. I efterdønningerne af signeringer, hæder og champagne skal hun finde ud af, hvad man skriver efter sådan en succes. Og så møder hun den karismatiske L., som har et helt klart svar på det spørgsmål.

Delphine De Vigan fik stor succes med 'Alt må vige for natten'. Nu læser vi opfølgeren, der er mindst ligeså snigende nervepirrende og urovækkende.

Oktober: 'Underkastelse' af Michelle Houellebecq

Vi er seks år ude i fremtiden. Året er 2022, og litteraturprofessor François lever en desillusioneret tilværelse i Paris. Samtidig er der valgkamp i landet, og for at undgå en højreekstremistist fra partiet Front National i præsidentembedet, indgår de andre partier en koalition med Det Muslimske Broderskab.

Michelle Houellebecq har skrevet en satirisk, provokerende og dystopisk roman om et samfund, der står overfor et valg mellem to politiske ekstremiteter.

November: 'Alt det jeg ikke husker' af Jonas Hassan Khemiri

Samuel har en svensk mor og en nordafrikansk far. Han har en fin akademisk uddannelse og er ansat på Migrationsverket i Stockholm. Da han er 26 år, kører han ind i et træ.

Det er spørgsmålene om Samuels død, der er omdrejningspunktet i 'Alt det jeg ikke husker', en flerstemmig og højaktuel samfundsroman om det multikulturelle og klassedelte Sverige.