Ryge blev hædret for sit språch

Dialekterne fyldte meget, da Søren Ryge Petersen i går fik overrakt Modersmål-Selskabets sprogpris.

Det var et farverigt sprogligt sammensurium af dansk, der fyldte lokalet, da Søren Ryge Petersen onsdag fik overrakt Modersmål-Selskabets sprogpris.

For udover den rigsdanske motiveringstale fra selskabets formand, Jørgen Christian Wind Nielsen, og den sønderjyske takketale fra dagens hovedperson, blev der talt vendelbomål i en tale, som muligvis efterlod en del af de fremmødte bag en sproglig barriere.

Det var Ole Nørgaard, formand for Vendsyssel-Gildet, der stod for den.

Men det var selvfølgelig også sproget, der var i centrum, og det var tydeligt, at det var det, de fremmødte var der for. At fejre det danske sprog.

En historiefortæller i særklasse

Det var en glad Søren Ryge, der modtog prisen og talen af Jørgen Christian Wind Nielsen.

I motiveringstalen fra selskabet lød det blandt andet om Søren Ryge, som blev kaldt en historiefortæller i særklasse:

"Du møder mennesker med respekt, interesse og oprigtighed. Du er aldrig ironisk, sarkastisk eller distanceret. Du fortæller os om mennesker og deres hverdag, som de selv ser den. Du svarer på dansk, selvom du bliver tiltalt på engelsk. Du taler ikke op til folk eller ned til folk, du taler i øjenhøjde. Du har aldrig travlt i dine sproghandlinger. Roligt, rytmisk og velformuleret fortæller du os om stort og småt. Din sproglige bevidsthed er fremtrædende."

Kringle i lange baner

Efter prismodtagelsen og til sidst Søren Ryges takketale (Du kan se uddrag af den i klippet øverst, hvor Søren Ryge er gæst i Aftenshowet) var der sandwich og vin.

Men for dem, der kender Søren Ryge, er det ingen overraskelse, at han er kaffens og kringlens mand. Så derfor var der naturligvis kringle i lange baner. Bageren bag hedder Kristian Gørup Justesen, og han er tidligere deltager i 'Den store Bagedyst' på DR1.

Han havde bagt kringlen i to variationer: Med og uden rosiner.

Hvilket var heldigt og yderst passende. For i Ryges hjem bliver der også bagt to variationer: En med rosiner til Søren og en uden til hans kone, Cathrine, som ikke kan udstå rosiner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk