Sandskulpturer - fem tips til at lave flotte sandskulpturer

I dag åbner sandfestivalen CPHSAND. Nu kan du lære, hvordan du selv skaber flotte skulpturer.

Martin Tulinius er landets bedste sandskulptør og manden bag sandfestivalen CPHSAND. Her giver han tips til, hvordan du selv kan blive bedre til at lege med sandet.

Sidste år besøgte mere end 150.000 gæster sandfestivalen CPHSAND. Nu er København igen blevet fyldt med sandskulpturer og her på DR afholdes konkurrencen Danmarks Flotteste Sandskulptur, hvor alle opfordres til selv at kaste sig ud i sandlegen.

Vi har bedt landets bedste sandskulptør og manden bag CPHSAND Martin Tulinius (som til daglig er direktør for teatret REPUBLIQUE og tidligere Reumert-vinder) om at give et par fifs til, hvordan man selv kan blive bedre til at lave flotte ting med sand.

1: Hvis du vil lave store sandskulpturer, så skal du bruge grusgravssand fremfor strandsand. Der er ca. 10% ler i grusgravssand, så det binder bedre. Derudover er sandet fra grusgraven firkantet fremfor rundt. Man kan ikke stable kugler, men godt firkantede ting. Sandet skal være lidt fugtigt.

2: Har man ikke andet end strandsand, så kan man ryste en cola og sprøjte lidt ud over skulpturen. Sukkeret giver en glaseret overflade.

3: Brug rammer til at lave din sandbunke. I en ramme kan man banke sandet hårdt, og det skal bankes hårdt. Det hedder at whacke. Brug bunden af en cola, en træstamme eller hvad du har. Når man laver sandskulpturer skal man arbejde oppefra og ned. Det er med andre ord en rigtig god ide, at have en ide om hvad man vil ende op med, før man går i gang. Det er nemmere at lave en flad skulptur end en høj figur (start fx med en skildpadde, før du bygger Eiffeltårnet).

4: Gå i værkstedet og køkkenskuffen og find redskaber: Murerskeer, ispinde, smørknive. Man har masser af redskaber lige for hånden.

5: Øvelse gør mester! Også når det kommer til sandskulpturer. Martin Tulinius har været med til at bygge en sandskulptur på størrelse med to fodboldbaner. Det kommer man næppe til de første par år, man kaster sig ud i sandskulptur-byggeriet.

Laver du en sandskulptur, så tag et foto af den og send til kunst@dr.dk før den 26. maj. Så er du med i kampen om at vinde konkurrencen Danmarks Flotteste Sandskulptur.

Facebook
Twitter