Smileyer sniger sig ind i danskstilen

Sproget på de sociale medier smitter af på især børn og unges sprogbrug, og derfor er det langt fra usædvanligt at se en smiley i en dansk stil. Lærerformand byder sprogforandringen velkommen.

Sur, kærlig eller glad. Smileyen kan nogle gange erstatte en hel sætning, den giver tekster et mere personligt præg - og nu findes den altså også i skoleopgaver.

Den findes efterhånden i utallige afskygninger, smileyen. Den kan være sur, glad, betænksom, flov, rasende osv. Den kan sende kys og den kan skære tænder.

Og efterhånden er den ikke kun forbeholdt sms'erne.

Fra de sociale medier slæber skoleelever vaner med over i klasselokalerne, så det ikke længere er usædvanligt at se smileyer, forkortelser som 'lol' (laughing out loud, red.) eller ord som 'like' i undervisningen og lektierne.

- Jeg har set smileys anvendt af elever helt ned til 2. klasse og såmænd også i lærerhenvendelser til forældre, konstaterer Jens Raahauge.

Han er formand for folkeskolesektionen i Dansklærerforeningen.

Pjathoved eller sød kæreste?

Jens Raahauge siger til Jyllands-Posten, at han er positivt stemt overfor forandringerne i sproget, men synes også, der ligger en opgave i at lære eleverne at skelne mellem, hvornår det er fint at bruge smileyer, og hvornår det ikke dur.

- Indsætter man smiley i et brev til SKAT eller en anden offentlig myndighed, er der risiko for, at de opfatter én som et pjathoved, mens ens kæreste vel næsten vil forvente en smiley på en seddel i dag. Sproget har fået nyt liv, men der ligger en opgave i at bruge mulighederne rigtigt. Det skal vi lære de unge i skolen, siger Jens Raahauge.

Til fest i træningstøj

Anderledes skeptisk er Ole Hyltoft, der er forfatter og næstformand i DR's bestyrelse. For selvom han har det fint med, at der bliver optaget nye ord i sproget, kalder han det et problem, når det fører til sjusk.

- Vi skal bevare en vis konservatisme i sproget af hensyn til kommunikationen mellem generationer. Der er nogle normer, der er kommet i skred. Jeg bliver irriteret, når jeg modtager en mail med 25 stavefejl, fordi nogle mener, at man ikke skal gøre sig umage, når man henvender sig til andre. Det er hensynsløst og svarer til, at man kommer til fest i træningstøj, siger Ole Hyltoft.