Søren Ryge får Modersmål-Prisen

Tv-værten forfører os med sit sprog og skriver sig ind i et fint selskab af gode sprogbrugere.

Søren Ryge er kendt som manden med piben og de grønne fingre. Nu modtager han Modersmål-Prisen 2013 for sin måde at formidle på.

Manden i haven fra DR's haveprogrammer, Søren Ryge Petersen, får Modersmål-Prisen 2013. Det skriver Modersmålselskabet i en pressemeddelelse.

Siden 1977, hvor Søren Ryge lavede sit første program, har han fulgt DR1, og danskerne har fulgt Søren Ryge. I haven, men også rundt i hele landet, hvor han lader folk fortælle deres historier.

- Søren Ryge møder mennesker med respekt, interesse og oprigtighed. Han er aldrig ironisk, sarkastisk eller distancerende. Søren Ryge fortæller os om mennesker og deres hverdag som de selv ser den. Søren Ryge taler ikke op til folk eller ned til folk. Han taler i øjenhøjde, lyder det i pressemeddelelsen fra Modersmålselskabet.

Fortæller i særklasse

De begrunder valget med, at Ryge er en fortæller i særklasse, og han kan forføre os med sine historier.

- Søren Ryge har aldrig travlt i sine sproghandlinger. Roligt, rytmisk, artikuleret, velformuleret og præcist fortæller Søren Ryge os om stort og småt i hverdagen. Hans sproglige bevidsthed er fremtrædende, skriver selskabet og fortsætter:

- Ofte smager Søren Ryge på ordene. Vi kan se at han kan lide dem. At ordene har en betydning og at de ikke er tilfældigt valgte. Søren Ryge vælger sine ord med omhu og fanger os ind. Men han kan også holde pauser, og han kan tie.

Forfattere, dronning og havemand

Prisen er blevet uddelt siden 1980, hvor den gik til et andet tv-ikon, nemlig Poul Thomsen. Siden har blandt andet forfatteren Klaus Rifbjerg i 2001, sprogforsker og nu formand for Dansk Sprognævn Jørn Lund i 2009 og Dronning Margrethe II i 1989 modtaget prisen.

Den overrækkes den 4. september i DR Byen i forbindelse med et debatmøde om sproget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk