'Som offer til Molok' er månedens krimi

En menneskehånd findes i maven på en bjørn og en ensom kvinde dræbes på bestialsk vis med en høtyv. Begge mord har tråde tilbage til starten af 1900-tallet i den iskolde mineby Kiruna.

'Som offer til Molok' foregår i Kiruna og er første bog i DR Krimiklubbens efterårstema om særlige steder i Norden. Der er online-læsekreds om bogen på Litteratursiden.dk. (© Modtryk)

I det gamle testamente er Molok en hedensk gud, og det er denne skræmmende skabning, der lægger navn til titlen på Åsa Larssons femte krimi om advokaten Rebecka Martinsson.

Afgudens gunst opnåede man med det dyrebareste, man ejede: "Man havde hule kobberstatuer af Molok. Han havde en stor favn. Man tændte et bål inden i statuen, så den blev gloende varm. Så lagde man det levende barn i Moloks favn," skriver Åsa Larsson i bogens begyndelse.

Men det er ikke makabre menneskeofringer, der bliver serveret for læseren i månedens krimi. Det er snarere tankegangen bag, der danner grundlag for de voldsomme begivenheder.

En hel slægt trues med udryddelse

Først bliver en aggressiv bjørn skudt af jægere og knoglerne fra en menneskehånd fundet i dens mave.

Senere findes den ensomme Sol-Britt Uusitalo myrdet med en høtyv i sit soveværelse. Og da hendes søn for nylig er blevet påkørt og dræbt af en flugtbilist, tyder noget på, at nogen er ude efter hele famlien. Det sidste levende slægtsled er Sol-Britts syvårige barnebarn, Marcus.

Men truslen og ugerningerne strækker sig langt bagud i tid. Åsa Larsson tager os med tilbage til begyndelsen af 1900-tallet, hvor minedriften i Kiruna boomede, og en ung, idealistisk lærerinde rejste til byen og i toget mødte en magtfuld mand.

Frosten bider 145 km nord for Polarcirklen

Samtlige Åsa Larssons krimier om Rebecka Martinsson udspiller sig i minebyen Kiruna i Lapland, 145 km nord for Polarcirklen.

'Som offer til Molok' er den første krimi vi læser i DR Krimiklubbens efterårstema om særlige steder i Norden.

Det giver en særlig læseoplevelse, for ikke alene er Åsa Larsson en sprogets mester - de omgivelser, hun beskriver, er også helt unikke i deres isnende, truende kulde.

Kom med derop hvor naturen er "frostbidte træer" og "rønnebærrene lyser rustrødt mod gråt. Der flyver noget spredt i luften. Den slags sne, der ikke sætter sig på noget".

Og husk at fortælle, hvad du synes om bogen og om Åsa Larsson i online-læsekredsen.

FacebookTwitter